Preskoči do glavnog sadržaja

Nacionalni Park Brijuni

Brijuni su otočje i nacionalni park u Jadranskom moru na hrvatskom dijelu Jadrana. Smjestili su se nekoliko kilometara zapadno od istarske obale, nasuprot mjesta Fažane. Sastoje se od 14 otoka i otočića površine 33,9 kvadratna kilometra od kojih se veličinom ističu Veliki i Mali Brijun.

Zanimljiva povijest

Brijunsko otočje naseljeno je još u prapovijesno doba kada su nastala brojna ladanjska imanja od kojih je najraskošniji dvorac u zaljevu Verige čiji se otkopani ostaci mogu vidjeti i danas. Život na Brijunima je zbog malarije u drugoj polovici 18. i drugoj polovici 19. stoljeća postupno iščeznuo. U drugoj polovici 19. stoljeća na otočju nastaje više austrijskih utvrda, među kojima je i utvrda “Tagetthoff” na na Velikom Brijunu, koja je u to vrijeme bila jedna od najjačih utvrda na Sredozemlju.

Od 1947. otočje postaje službena ljetna rezidencija Josipa Broza Tita, a to je ostala sve do njegove smrti 1980. godine. U to vrijeme dolazi do izgradnje novih luksuznih ljetovališta, do obnove parkova i šuma. Brijune tada posjećuju neki od najistaknutijih svjetskih državnika.

Brijuni su zaštićeni od 1983. te otada imaju status nacionalnog parka.

Lokacije koje oduzimaju dah

Na Brijunima postoje mjesta koja su nezaobilazna za svakog posjetitelja. Na sjevernom dijelu Velikog Brijuna nalazi se Safari park koji je zanimljiv i neobičan spoj autohtone istarske i egzotične afričke, azijske i južnoameričke faune. Na otočju također postoji jedno od najstarijih stabala masline na Mediteranu što je potvrđeno istraživanjem karbonske analize starosti na uzorku drvnog tkiva.

Bizantski kastrum u uvali Madona zajedno sa bazilikom Sv. Marije svjedoči o dugoj i bogatoj povijesti ovog otočja. Bogatoj povijesti pridonose i paleontološke lokacije na kojima je pronađeno preko 200 otisaka dinosaura koji su ovim otočjem šetali prije otprilike 125 do 120 milijuna godina.

Na zapadnoj obali Brijuna nalazi se uvala Verige u kojoj je smještena raskošna rimska ladanjska vila. Na otočju se također nalaze i prekrasan mediteranski vrt koji je prvi stilski oblikovani mediteranski perivoj te fazanerija u kojoj su smještene različite vrste autohtonih i egzotičnih pernatih životinja.

Raznolikost sadržaja

Brijuni pružaju brojne i raznolike sadržaje za svoje posjetitelje. Uz izvrsne smještajne kapacitete i odličnu  gastronomsku ponudu, posjetitelji se na otoku imaju priliku baviti i sportskim aktivnostima koje uključuju biciklizam, ronjenje, golf, tenis te aktivnosti na plaži.

Za obilazak željenih lokacija, posjetitelji osim bicikala imaju na raspolaganju električni automobil. Posjetitelji mogu poći u obilazak i turističkim vlakom, a u interpretacijsko-edukacijskom centru Nacionalnog Parka Brijuni mogu se dodatno informirati o zanimljivostima otočja. Zbog razvedenosti obale, povoljne mikroklime i povoljnog geografskog položaja Brijuni su pravi raj za nautičare. Nacionalni park Brijuni nudi također organizirana događanja te edukacijske programe.

Galerija fotografija

Pregled lokacija