Preskoči do glavnog sadržaja

Modro jezero

Jezero

Modro jezero je najpoznatija prirodna atrakcija Dalmatinske zagore. Ovo prekrasno krško jezero smjestilo se ispod tvrđave Topana, a do njega je moguće doći posebnom šljunčanom stazom. Jedan je od najvažnijih zaštićenih spomenika prirode na ovom području još od sredine 20. stoljeća

Ovo je jedno od najljepših jezera za plivanje u Hrvatskoj jer je voda u njemu bistra, čista i u sebi sadrži bezbroj nijansi plave boje koja ostavlja bez daha. Osim toga, jezero je okruženo prekrasnim krškim liticama pa je kupanje u ovom jezeru uistinu nezaboravan doživljaj za svakoga.

Modro jezero – biser prirode na rubu grada

Na rubu Imotskog, u grotlu dubokom od 300 do 500 metara, ovisno o mjestu, smjestilo se Modro jezero, omiljena destinacija turista i izletnika koji se nađu u imotskom kraju. Dimenzije jezera često osciliraju jer u potpunosti ovise o vremenskim prilikama pa jezero koje često dosegne i 100 metara dubine, ljeti zna i potpuno presušiti. Najviši vodostaj jezera bio je 147 metara, a izmjeren je prije više od stotinu godina. Tijekom kišne sezone dubina se najčešće kreće oko 90 metara.

U periodu kada jezero presuši stanovnici Imotskog često na njegovom dnu igraju omiljenu hrvatsku igru s loptom – nogomet. Ovaj događaj često privuče na stotine posjetitelja, ali i potencijalnih igrača.

Boju jezera je teško opisati riječima jer je bogata u nijansama i kreće se od modro zelene do tirkizno plave boje. Upravo je ova modra boja vode ono po čemu je jezero dobilo ime.

Iako je Jadransko more jako blizu brojna djeca iz okolnih krajeva vrlo često nauče plivati baš na Modrom jezeru. Do jezera vode uređene stepenice pa je ulaz u jezero moguć ljudima svih dobi.

Modro jezero – legenda o nastanku

Uz Modro jezero, ali i Crveno jezero koje se nalazi u blizini, veže se stara legenda koja govori o tome kako je ono nastalo. Legenda kaže da je u ovom kraju živio jako loš čovjek imena Gavan, koji je najviše na svijetu volio novce, a nije ih zarađivao poštenim načinom. Na njegovom se kućnom pragu pojavio Gospodin Bog prerušen u prosjaka i molio ga za hranu no Gavanova zla žena odbila je pomoći prosjaku. Tada Gospodin stvori potres u tom kraju, a u tom potresu nastane Modro jezero, ali i Crveno jezero.

Modro jezero je u stvarnosti zapravo nastalo uništavanjem špilja nad podzemnim vodama. Upravo se zbog toga otvori koji se nalaze na samom dnu jezera preko ljeta ponašaju kao ponori u kojima nestaje voda, a za vrijeme sezone kiše se ponašaju kao vrela.

Galerija fotografija