Preskoči do glavnog sadržaja

Marjan park šuma

Park-šuma Marjan je poznati simbol grada Splita kojeg popularno nazivaju “plućima grada”. Park-šuma Marjan je velika zelena površina koja se smjestila gotovo u sam centar grada. S obzirom na njegovu floru, faunu i druge prirodne znamenitosti Marjan je proglašen park – šumom još 1964. godine, u svrhu očuvanja i zaštite.

Kako bi se park što bolje očuvao i održala njegova prirodna vrijednost parkom od 2005. godine upravlja Javna ustanova koja osim zaštite i brige o parku promiče njegovu vrijednost među građanima i turistima.

Marjan – duga i burna povijest zelene splitske oaze

Naziv Marjan pojavljuje se još u 8. stoljeću, a od tada i datiraju najstariji nalazi ljudskog života u njegovom južnom dijelu. Zaštita šume započela je već u 14. stoljeću, kada je splitsko vijeće odlučilo stati na kraj sječi i devastaciji Marjana. Kasnije, za vrijeme mletačke vladavine i turskih pohoda dolazi do zanemarivanja brige o ovom prostoru, a sječa, palež i ispaša potpuno su uništile prostor i ogolile ga.

Pošumljavanje devastiranog Marjana započinje krajem 19. stoljeća, na inicijativu splitskih prirodoslovaca. Redovna briga i ulaganje povratile su Marjanu stari sjaj i učinile ga omiljenim splitskim mjestom za odmor, druženje i rekreaciju.

Marjan park šuma – suživot prirode, kulture i zabave

Park-šuma Marjan odlikuje se mnogim značajnim prirodnim i kulturnim ljepotama. Jako je poznat poluotočić Sustipan koji je dio Marjana, ali se također smatra jednim od najljepših vidikovaca na čitavoj jadranskoj obali. Isto vrijedi i za Jerolimske i Šantine stijene, lokacije na južnom dijelu Marjana s kojih se pruža nezaboravan pogled na okolicu.

Park-šuma Marjan ima i veliku kulturološku vrijednost jer je bogat kulturnim spomenicima od koji su najznačajnije mnogobrojne crkvice i kapele koje nose i veliku povijesnu važnost. Jedna od najznačajnijih je crkvica Sv. Jere koja je posvećena zaštitniku Dalmacije, Sv, Jeronimu i koja je izgrađena na Marjanu u 15. stoljeću.

Na ovom s području nalaze i tzv. Marjanske vidilice, a riječ je o vidikovcima koji su smješteni na raznim točkama Marjana i s kojih se pruža prekrasan vidik na okolne otoke, planine i more. Prva vidilica je jedna od najpopularnijih, nalazi se na istočnoj strani i omogućuje predivan pogled na grad Split. Također su popularne i vidilice iznad Sv, Jere i sa zapadnog vrha Marjana jer se s njih mogu vidjeti otoci Brač, Šolta, Hvar i Čiovo, a ponekad čak i otok Vis. Na Marjanu se nalazi i zoološki vrt koji je odnedavna zasjao u novom ruhu, nakon mnogo godina zanemarivanja.

Galerija fotografija

Pregled lokacija