Preskoči do glavnog sadržaja

Logarska dolina

Logarska dolina poznata je slovenska ledenjačka dolina, smještena na područje Kamniških Alpi, koja je vrlo popularna zbog svoje jedinstvene ljepote u prirodnog bogatstva. 1987. godine područje Logarske doline je proglašeno zaštićenim područjem.

Ovu je dolinu oblikovao glečer za vrijeme ledenog doba, učinivši reljef posebno šarolikim, a samim time cijelo je područje postalo plodno za rast raznih biljnih zajednica, od kojih su šume najbrojnija biljna vrsta na ovom području.

Logarska dolina se nalazi na 750 metara nadmorske visine, dugačka je oko 7 kilometara, a širinom je mnogo manja, najviše do 250 metara. Dolina je teritorijalno podijeljena na tri dijela: Log, Plest i Kot.

Log je prvi dio doline, a karakterizira ga vlažno travnato područje. Plest se nalazi u samom centru doline i ispunjen je prekrasnim šumama. Kot popunjava visinski dio doline, u kojoj se na djelomično šljunčanom tlu izdižu mnogi šumoviti dijelovi. I šume su veliko bogatstvo ove doline: postoje stabla visoka i preko dvadeset metara.

Ljepota vodnog bogatstva Logarske doline

Logarska dolina bogata je vodom, a najzanimljiviji i vizualno najljepši su njeni slapovi. Ovdje se nalazi nekoliko stotina slapova, ali mnogi od njih su skriveni od pogleda. Ipak, neki od slapova i dalje su pristupačni pa se u njima može slobodno uživati.

Među najspektakularnije se ubraja slap Rinka, jedan od najvećih u čitavoj državi. Slap se sastoji od niza malih slapova koji se spuštaju niz male stijene dok se na jednom mjestu ti mali slapovi ne spoje u jedan veličanstveni primjerak slapa koji se obrušava s visine od 90 metara. Ovaj je slap proglašen spomenikom prirode 1987. godine.

Tu su još slap Palenk, visok 78 metara, koji se obrušava s visoke litice koja je iznimno popularna zimi kada postaje penjalište za penjače po ledenim slapovima. U podnožju se vrlo često može naići na svatove jr je ovo jako popularna destinacija za vjenčanje. Još ćemo spomenuti slapove Berloznika i Rastovski slap kao jedne od najzanimljivijih u dolini.

Aktivnosti koje nudi Logarska dolina

Za sve one koji žele uživati u prirodnim ljepotama Logarske doline najbolji način da je upoznate su pješačenjem i planinarenjem. Ako ste ljubitelj alpinizma svakako posjetite planinarski dom na Okrešju koji se nalazi na jednom od najviših vrhova, a s kojeg se pruža spektakularan pogled.

Za ljubitelje skijaškog trčanja tu je i staza duga 13 kilometara, a slap Palenk smo već spomenuli kao idealno mjesto za penjanje po zaleđenim slapovima. Ako želite zaista jedinstveni zimski doživljaj onda svakako morate isprobati sanjkanje sa psima na ovoj lokaciji.

Galerija fotografija

Pregled lokacija