Preskoči do glavnog sadržaja

Lipički perivoj

Lipički perivoj sastavni je dio dobro poznatog lipičkog lječilišnog kompleksa koji mu daje jednu dodatnu vrijednost i predstavlja odličnu destinaciju za odmor. Proteže se na površini od oko 10,4 hektara te je od samog nastajanja 1872. godine do danas zadržao izvornu veličinu uz brojne obnove i uređenja. Lipički perivoj proglašen je 1965. spomenikom parkovne arhitekture te se smatra jednim od naljepših u sjevernom dijelu Hrvatske.

Mjesto za opuštanje i odmor

Zbog bogate, pažljivo uređene vegetacije i brojnih šetnica lipički perivoj predstavlja idealnu destinaciju za opuštanje i relaksaciju. Kroz perivoj prolaze četiri glavne staze, od čega dvije u smjeru istok-zapad, a druge dvije u smjeru sjever-jug. Glavne staze obrubljene su alejama lipe, graba, hrasta lužnjaka i divljeg kestena, pružajući tako za toplijeg vremena hladovinu svojim posjetiteljima. Rubni dio parka omeđen je drvoredima divljeg kestena, katalpe, graba i javora. Osim šumske vegetacije, ovdje se rasprostiru travnate površine sa pomno oblikovanim živicama, grmovima te cvjetne gredice. Šetnja perivojem uz mnoge prirodne ljepote, nudi i otkrivanje raznih znamenitosti poput izvora termalne vode Antunovo vrelo, Paviljon Izvor, fontane, vrtne ukrase i drugo.

Cvjetne gredice u duginim bojama

Jedna od vizualnih odlika parka su i savršeno osmišljene i oblikovane cvjetne gredice u duginim bojama koje cijelom perivoju daju jednu posebnu živost. U gredicama lipičkog perivoja zasađeno je više od 5000 sadnica različitih vrsta cvijeća od kojih su samo neke: maćuhica, tulipan,, narcis, zumbul, salvija i ukrasne koprive. Svako godišnje doba pogoduje određenim vrstama cvijeća, stoga je sadnja i koncipirana na taj način. Uz postojeće vrste, perivoj se stalno obogaćuje novim vrstama cvjetnih sadnica.

Paviljon Izvor

Jedna od građevina koja se ističe u perivoju je svakako Paviljon Izvor. Paviljon čini čelična konstrukcija, a okružen je željeznom ogradom. Karakteristično za ovaj paviljon je i da ima kat sa osmerokutnim krovom sa postavljenim osvjetljenjem do kojeg vode zavojite stepenice. U samom središtu paviljona u prizemlju nalazi se stup koji je zapravo zdenac, a do kojeg vode dva ulaza iz perivoja kroz spomenutu željeznu ogradu. Zdenac je izrađen od betona, a ukrašen je dekoracijama klasicističkih obilježja. Osim dekorativne svrhe, zdenac ima četiri slavine kroz koje teče ljekovita mineralna voda. Paviljon se svojom strukturom ističe u zelenilu kojim je okružen, a za toplijeg vremena postaje i glazbena pozornica.

Pregled lokacija