Preskoči do glavnog sadržaja

Kuterevo – utočište za medvjede

Utočište za medvjede

Velebitska udruga Kuterevo osnovala je 2001. godine utočište kako bi zbrinula mlade medvjede koji su nesretnim slučajevim ili posljedicom krivolova ostali bez majke u dobi kada su premali da se pobrinu sami za sebe.

Mladi volonteri koji dolaze iz raznih dijelova Europe brinu se o njima, hrane ih, dočekuju posjetitelje koje educiraju o važnosti medvjeđe populacije kao dio ekološkog sustava a brinu se i o raznim drugim aktivnostima u utočištu.

Osim kada za vrijeme zime popularni “međedi” spavaju zimski san, utočište se može posjetiti tokom proljeća, ljeta i jeseni. Nema ulaznice koja se naplaćuje, no donacije su dobrodošle a rad udruge može se podržati i kupnjom suvenira.

Obilazak

Silaskom s autoceste na izlazu za Otočac slijedimo 15 km dugu i vijugavu cestu za Kuterevo. Cesta ubrzo postaje preuska za aute iz oba smjera te se za mimoilazak s autom iz suprotnog smjera moramo skloniti da bi ga propustili. Uz cestu prolazimo pokraj ploča s oblikom medvjeda koji nam ukazuju da smo na pravom putu.

Dolaskom primijećujemo autobus pun mladih turista koji se upravo sprema otići. Prilazi nam mlada djevojka koja nas srdačno pozdravlja i povede u obilazak, pričajući o utočištu i medvjedima.

Na prirodnom lokalitetu kršnog neravnog terena smještena su utočišta. U jednom dijelu su smješteni mali medvjedi, u drugom veliki. Prostori se na prvi pogled ne doimaju odviše velikim. Ograđeni su metalnom mrežom (na kojoj je postavljena i struja za svaki slučaj?). Doimaju se kao zoološki vrt no pokušano je da se što više rekreira njihovo prirodno stanište. Složena im je i jazbina od drveta i kamena gdje medvjedi mogu imati svoj mir. U trenutku našeg dolaska jedan gospodin s visine snažnim šmrkom usmjerava mlaz vode na slobodan prostor a medvjedi radosno prilaze da se osvježe.

Svaki medvjed ima svoje ime te individualni karakter. U trenutku naše posjete tamo su se nalazili medvjedi Bena Zir, Zdravi Gor, Blago Zoo i Ljubo Lik.

Blago Zoo i Bena Zir su medvjedi rođeni u zagrebačkom zoološkom vrtu gdje nije bilo mjesta za njih te su preseljeni u Kuterevo. Ljubo Lik je pronađen mršav i izgladnio na mjestu gdje se radila nova autocesta. Zdravi Gor je učestalim svraćanjima iz divljine lokalnom stanovništvu odmalena navikao da mu se daje hrana te ga je tako sama ljudska ruka osudila na ovisnost o ljudima i nesposobnost samostalnog preživljavanja u prirodi.

Galerija fotografija

Poveznice

Velebitsko utočište za mlade medvjede – službena stranica

Pregled lokacija