Preskoči do glavnog sadržaja

Kozjak

Kozjak je planina smještena u splitsko-dalmatinskoj županiji. Duga je oko 16 km i pruža se u smjeru istok-zapad, odnosno, od Kliškog lanca na istoku sve do prijevoja Malačka na zapadu. Najviši vrh je Veli Vrj visine 779 metara a nalazi se iznad Kaštel Gomilice.

Najupečatljiviji dio Kozjaka je južna strana planine jer je to stijena duga 16 km i visine od 50 do 250 metara. Sjeverna strana planine je valovita visoravan Zagore. Dvije različite strane male ali moćne planine koja okružuje grad Kaštela nadvija se na Split i okolicu te pruža upečatljiv pogled na tu stjenovitu planinu.

Kozjak je dobio ime iz starogrčkog Tragurion koji potječe od tragosa što u prijevodi znači koza.

Životinje i biljke Kozjaka

Planina ima dva lica. Južnom stranom prevladava mediteranska flora a sjevernom submediteranska flora. Planina je raj za sve one kojima su biljke dio medicine. Obiluje kaduljom, vrijeskom, gospinom travom, mirtom i brnistrom. Upravo ta brnistra svojom upečatljivo žutom bojom posebno ističe južnu stranu Kozjaka i zbog nje grad Split je dobio svoje ime Spartium – Split. Sjeverni obronci su nešto šumovitiji pa nailazimo na crni jasen, bijeli i crni grab, hrast. Na Kozjaku ima više endemskih vrsta bilja od kojih je najpoznatija orhideja zatim jadranski lastavičnjak.

Najpoznatiji životinjski stanovnici Kozjaka jesu zmije poskoci. Nalazimo još paučnjaka, kukaca, gušterica, gmazova koji su se specijalizirali za život na stjenovitom i krškom tlu. Možda je od svih kukaca najpoznatija bogomoljka. Na južnim padinama nalazimo još i divlje koze. Na sjevernom dijelu prema zagori nalazimo na vuka, divlje svinje, zečeve te jata jarebica i fazana. Povremeno nailazimo na lisice, tvorove i jazavce. Kako je krška planina, nalazimo i kolonije šišmiša.

Zaštita Kozjaka

Planina Kozjak je prije svega raj za planinare i dobro je označena i isprepletena planinarskim stazama.

Kozjak ima čak 4 planinarska doma: Putalj u Kaštel Sućurcu, Koludar u Kaštel Kambelovcu, Split i Malačka u Kaštel Starom i jedno najpoznatije planinarsko sklonište Orlovo gnijezdo u Kaštel Kambelovcu.

Polako se razvija i predlažu načini održivog turizma. Pokušava se spojiti i pojačati uloga poljoprivrednih OPG-ova, planinarskog turizma i očuvanja Kozjaka. Ipak najveći problem predstavlja sve veća gradnja na južnim padinama planine, požari koji nastaju nepažnjom, ilegalni deponij smeća koju narušavaju ionako krhku floru planine.

Pogled koji se pruža sa Kozjaka je neprocjenjiv. Imate na dlanu Split, Kaštela Trogir, pruža vam se pogled na srednjodalmatinske otoke a kad se pogode svi vremenski uvjeti možete vidjeti i Italiju te vrh planine Monte Acquaviva (2737 m) koji je od Kozjaka udaljen oko 282 kilometra.

Kozjak je jedinstven i poseban i takvoga ga treba očuvati za nas i generacije koje dolaze.

Pregled lokacija