Preskoči do glavnog sadržaja

Kosinjska dolina

Jedna od najljepših dolina u Hrvatskoj je Kosinjska dolina, smještena na područje Ličko-senjske županije. Svoje je ime dobila po jednom od petorice braće koji je stigao u Hrvatsku u 10. stoljeću, Kosjencu.

Kosinj se kao mjesto prvi puta spominje u 15. stoljeću, a Gornji i Donji Kosinj su danas mjesta koja uz Mlakvu, Kosinjski Bakovac, Lipovo Polje i Krš zajedno čine Kosinjsku dolinu. Dolina je okružena visokim i surovim velebitskim obroncima, a kroz nju protječe i poznata rijeka Lika.

Kosinjska dolina – ljepota koja očarava

Tko god se našao u Kosinjskoj dolini i vidio predivan kameni Kosinjski most preko rijeke Like ostao je zatečen bezvremenskom ljepotom tog prizora. Najupečatljiviji dio rijeke u ovoj dolini su njeni meandri kod crkve Sv. Petra i Pavla, zbog kojih se čini da ovdje teče ne jedna nego dvije rijeke.

Na brdašcu uz kanjon rijeke, u smjeru Gornjeg Kosinja, smjestile su se barokna crkva Sv. Antuna Padovanskog i kapelica Sv. Ante. U ovom dijelu Kosinjske doline stočarstvo je jako razvijeno, a jedan pogled na konje u kasu i ovce na ispaši natjerat će vas da zaboravite na sve svoje brige i opustite se uživajući u prirodnim ljepotama.

Prolaskom kroz Kosinjski Bakovac stići ćete na izvor rijeke Bakovac i pronaći ostatke zidina grada Ribnika, mjesta u kojem se nalazila prva glagoljska tiskara u Hrvatskoj. U njoj je tiskana prva hrvatska glagoljska knjiga što Kosinj čini kolijevkom kulture. Nakon što su Turci opustošili ovaj kraj od tiskare su ostale samo zidine i kamene ploče koje svjedoče povijesnoj važnosti ovoga kraja. U Kosinjskom Bakovcu se nalazi i ostavština iz toga doba jer se na crkvici Sv. Vida, iznad crkvenih ulaznih vrata, nalazi grb Frankopana uklesan u kamen.

Kosinjska dolina – vidikovci koje ne smijete propustiti

Osobito mjesto za posjet je i kapela Sv. Petra i Pavla u kojoj se ranije nalazio pavlinski samostan. Pavlini su bili veoma važni za ovaj kraj jer su bili pučki učitelji i poticali su obrazovanje i tiskarstvo. Kapela se nalazi na povišenom položaju s kojeg puca pogled na rijeku Liku i njene meandre te čitavu Kosinjsku dolinu.

Uz Kosinjsku dolinu nalazi se i gotovo 1 kilometar visoka stijena Kalić, na koju se nije teško uspeti i koja je kao stvorena za razgledavanje okolnog područja. Veličanstveni pogled na cijelu Kosinjsku dolinu, sva sela koja ga okružuju i rijeku Liku samo je jedna od ljepota zbog koje se ljudi opet vraćaju u ovaj kraj, tražeći mir koji im nedostaje.

Galerija fotografija

Pregled lokacija