Preskoči do glavnog sadržaja

Kolansko blato

Kolansko blato ili drugim nazivom Blato Rogoža močvarno je područje na zapadnoj obali otoka Paga te je jedno od rijetkih mediteranskih močvarnih područja. 1988. ovo područje proglašeno je ornitološkim rezervatom. Prostire se na oko više od 500 hektara te stanište brojnim biljnim i životinjskim vrstama, poglavito pticama.

Močvara usred kamenjara

Otok Pag poznat je po sušnom, surovom, krševitom i kamenitom krajobrazu na kojem raste tek oskudna niska vegetacija, a drveće ili bilo kakvu veću vegetaciju je vrlo teško pronaći. Nerijetko se za ovaj otok često kaže da ima površinu nalik mjesečevoj. Upravo je zbog toga postojanje močvare i močvarne vegetacije usred otoka uistinu prirodni fenomen. Istraživanja govore da je močvara ovdje nastala prije više od 13 000 godina, u vrijeme posljednjeg ledenog doba.

Močvarno područje okruženo je trskom, a dio rezervata prekriven je mediteranskim pašnjacima. U svijetu je preostalo još jako malo močvara ove vrste, a Kolansko blato predstavlja jednu od posljednjih takvih u Europi.

Ornitološki raj

Kolansko blato kao ornitološki rezervat obiluje sa preko 163 vrste ptica, ali i gmazova i riba, od kojih su neke endemske vrste. Ovo područje zbog svojih karakteristika predstavlja izvrsno stanište za ptice. Područje prekriveno trskom služi kao sklonište tijekom zimovanja i selidbe, a u njemu najčešće obitavaju veliki trstenjak, trstenjak cvrkutić, mali gnjurac, crna liska, divlja patka, glavata patka, kokošica, mlakuša i druge. Obližnji otočić brojnim pticama služi kao mjesto za savijanje gnijezda, dok u močvari pronalaze neiscrpan izvor ribe kojom se hrane. Ovdje se uglavnom gnijezde mala čigra koja je ugrožena vrsta te crvenokljuna čigra.

Na kolanskim livadama možemo pronaći gnijezda prepelica te mnogih ptica pjevica poput slavuja, kosa, pastirice, strnadice, ševe i drugih. Osim ptica kojima je Kolansko blato stanište, ovdje se mogu zateći i ptice na privremenom boravku kao što su gnjurac, eje močvarice i druge. Zbog svega navedenog ne čudi da je Kolansko blato pravi raj za ljubitelje ptica i prirode.

Galerija fotografija

Pregled lokacija