Preskoči do glavnog sadržaja

Jezero Butoniga

Prekrasno istarsko jezero Butoniga smjestilo se među zelene brežuljke nadomak Pazina i jedinstvena je destinacija za sve koji se nađu na istarskom poluotoku. Ova lokacija nije jako poznata turistima, a Istrijani je smatraju pravim draguljem.

Jezero Butoniga je najveće umjetno akumulacijsko jezero u Istri, koje još od vremena svoje izgradnje 1988. godine opskrbljuje široku okolicu vodom, i to čak do grada Pule. Upravo je iz tog razloga na jezeru zabranjeno kupanje, a nije niti dozvoljen ribolov.

Ovo akumulacijsko jezero nastalo je namjernim potapanjem doline jedne od pritoka rijeke Mirne. Potapanjem je riješen problem vodoopskrbe kraja, a osim toga služi i za navodnjavanje te zadržavanje vodnih valova.

Nalazi se na 41 metar nadmorske visine, a površinom pokriva oko 2,5 kilometara četvornih vodene površine. Glavne su mu pritoke rijeke Butoniga, Dragućki i Račički potok.

Jezero je okruženo predivnim zelenim biljnim pokrovom,a iznad njega se nalazi vidikovac Ukotići koji pruža fantastičan pogled na samo jezero i okolicu.

Izletnička destinacija

Najveće istarsko umjetno jezero okruženo je pitoresknim istarskim gradićima kao što su Hum i Roč na jednoj, a Motovun i Grožnjan na drugoj strani. No i uz samo jezero smjestilo se nekoliko zanimljivih mjesta koje vrijedi vidjeti i upiti smirujuću energiju ovog kraja.

Iznad jezera se smjestilo staro selo nazvano Grdoselo. Danas u selu živi stotinjak mještana, koji se diče jedinstvenim spomenikom hrvatskom jeziku koji je pronađen u njihovom selu. Na području starog grada pronađen je kameni spomenik ispisan glagoljicom koji seže daleko u povijest, a čiji je današnji naziv Grdoselski ulomak.

Tu je još i Stari grad ili Zelengrad koji se nalazi kilometar dalje od sela, a u kojem se nalaze ostaci srednjovjekovnog grdoselskog kaštela. U šumarku obližnjeg brežuljka nalaze se i ostaci srednjovjekovnog naselja u kojem je pronađen znameniti spomenik.

Poseban doživljaj je i posjet panoramskom vidikovcu Ukotići do kojeg se može doći i biciklističkom stazom. Malo pitoreskno kameno selo nalazi se visoko iznad jezera, a pogled koji se pruža preko krovova starih kuća uistinu je vrijedan dolaska. Osim pogleda na jezero vrijedi oko baciti i na tradicionalnu istarsku arhitekturu i stil kojim je izgrađena nekolicina kuća u ovom mjestu.

Ako volite otkrivati još skrovitija mjesta tada možete nastaviti svoj uspon prema Kašćergi, koju nazivaju i Padova, po brežuljku na kojem se nalazi. Na putu prema gore postoji nekoliko mjesta koja nikoga ne ostavljaju ravnodušnima i koja pružaju nestvaran pogled na Motovunštinu i ovaj dio Istre kojeg rijetko tko poznaje.

Galerija fotografija

Pregled lokacija