Preskoči do glavnog sadržaja

Jezero Balaton

Jezero Balaton ili Blatno jezero najveće je jezero središnje Europe. Prostire se u zapadnom dijelu Mađarske na površini od 592 km2. Popularna je turistička destinacija u Mađarskoj.

Sva lica blatnog jezera

Nekoć su ga zvali “plitko jezero” ali to danas više nije uvažen naziv. Velika količina padalina na području jezera utjecala je na klimu te uzrokovala postojanje više oblačnih dana. Tijekom zime jezero je često zamrznuto.

Iako postoje dijelovi Balatona gdje kupači ne prilaze, određene plitke plaže Balatona često ugošćuju obitelji koje dolaze u Mađarsku uživati sa svih strana svijeta. Glazbeni i vinski festivali vrlo brzo će vas natjerati da se zaljubite u ovo jezero, a ljubitelji aktivnog života mogu uživati u biciklističkim stazama i putevima koji se protežu oko jezera. Radi se o 210 kilometara čistog uživanja poslije kojeg s užitkom možete uživati u gastronomskoj ponudi, slikovitom pogledu s nekog od vidikovaca.

Flora i fauna

Blatno jezero, mađarski prozvano Balaton, ime je dobilo zahvaljujući svojoj boji i strukturi. Iako nije pretjerano vizualno atraktivno te nije namijenjeno kupačima, smeđi i zeleni tonovi vode dokaz su bogate flore koja okružuje i ispunjava jezero. Dubina jezera varira, s prosječnom dubinom od oko tri metra, ali postoje i područja gdje dubina doseže čak dvanaest metara. Iako nije jezero koje se koristi za kupanje i takvu vrstu rekreacije, ima svoje zanimljivosti i ljepote.

Flora oko jezera Balaton obiluje raznovrsnim biljnim vrstama. Ovo područje karakterizira blaga klima i plodna tla, što omogućuje razvoj različitih biljaka. Obala jezera Balaton prekrivena je brojnim drvećem, uključujući hrast, bor, jelu i brezu. Osim toga, razne vrste trave, šaša te druge močvarne biljke koje oblikuju obalu jezera a naiđu se i na cvjetajuće biljke dodaju šarenilo obali jezera.

Što se tiče faune, jezero Balaton nudi dom brojnim vrstama riba, uključujući šarana, somove, smuđeve i mnoge druge. Ptice poput labudova, galebova i čaplji često se mogu vidjeti uz obalu jezera, a možda ćete čak primijetiti i grabljivice poput štekavaca kako love svoj plijen.

U jezeru Balaton također obitavaju vodozemci, uključujući žabe i jadovnjake, dok obližnje šume pružaju dom raznim sisavcima kao što su srne, divlje svinje i lisice. Ovo bogatstvo raznolike faune čini jezero Balaton iznimno zanimljivim za ornitolozima i sve one koji uživaju u promatranju prirodnog svijeta.

Galerija fotografija

Pregled lokacija