Preskoči do glavnog sadržaja

Jarun

Jarun jezero i park jedni su od prepoznatljivih znakova grada Zagreba i omiljeno mjesto za posjet i tijekom dana i tijekom noći. Većina Zagrepčana ovo gradsko jezero zove „zagrebačkim morem“ jer osim što pruža mogućnost okrijepe za vrijeme vrućih ljetnih dana ono je i prava oaza zabave i mjesto za bijeg od užurbanog grada.

Jezero nije bilo održavano niti korišteno sve do sredine osamdesetih godina 20. stoljeća kada je uređeno čime je postalo omiljeno izletište za sve Zagrepčane.

Kako je nastalo “zagrebačko more”

Iako se već 70-ih godina prošlog stoljeća razmišljalo o uređenju Jarunskog jezera i stvaranju prostora za šport i rekreaciju u gradu tek se dolaskom Univerzijade, svjetski poznatog sportskog događaja kojem je Zagreb bio gost 1987. godine, uređenje Jaruna uistinu i dogodilo. Upravo se iz tog razloga jedan od šest otoka koji postoje na Jarunu jedan zove Otok Univerzijade.

Preostalih pet otoka zovu se Otok Trešnjevka, Otok ljubavi, Otok divljine, Otok veslača i Otok hrvatske mladeži. Jedan od najomiljenijih otoka na koje možete pobjeći od dosadne gradske vrućine je Otok Trešnjevka.

Jarun jezero je namijenjen za sve građane i upravo se zbog toga kvaliteta njegove vode redovno provjerava, a sve plaže na jezeru imaju Plavu zastavu. To znači da su udovoljile međunarodnim standardima čistoće i sigurnosti.

Jarun jezero i park nude pregršt sadržaja

Za sve koji vole odmor, ali vole i sport i aktivnosti na otvorenom Jarun je odličan izbor. Jarun park nudi mnogo sadržaja pa tako možete uživati u igranju odbojke, rukometa ili vaterpola ili se možete učlaniti u neki od klubova poput konjičkog ili veslačkog kluba. Ljudi svih generacija posebno vole jarunske staze za rolanje.

Djeca osobito vole Jarun jer se nudi velik broj sadržaja za djecu, osobito parkova i igrališta. U posljednje je vrijeme popularno i vježbanje na Jarunu u čiju je svrhu napravljen i poligon za ljubitelje vježbanja na otvorenom.

Jarun nije samo mjesto za sport i rekreaciju već je i odlično mjesto za uživanje u dobroj hrani, bilo da ju pripremate sami u jednoj od kućica za roštilj uz jezero ili uživate u njoj u jarunskom restoranu. Jarun je odlično mjesto i za druženje s prijateljima ili pijenje kave s pogledom na jezero.

Jarun ima i bogati noćni život, a klubovi smješteni uz samo jezero se svrstavaju među najbolje u gradu. Izlazak na Jarun donijet će mnogo zabave svima koji se tamo upute, bez obzira o kojoj je vrsti zabave riječ.

Pregled lokacija