Preskoči do glavnog sadržaja

Ivanščica

Planina

Ivanščica se ističe kao najveća i najviša planina Hrvatskog zagorja. Najviši vrh visok je 1061 metar nadmorske visine.

Planina je lančane strukture, proteže se dužinom oko 30 i širinom do 9 kilometara u smjeru istok-zapad. Planina je smještena jugozapadno od grada Varaždina. Sa svoje južne strane Ivanščica se prirodno i postepeno stapa sa zagorskim brežuljcima gdje poprima svoj pitomiji oblik u vidu brežuljaka, livada i potoka. Dok sa južne strane planina ostavlja pristupačniji dojam, sa sjeverne strane ima strmiji i manje pristupačan teren. Okružena je vodenim tokovima rijeka Bednje, Lonje, Krapine te Velikog potoka. Zbog prirodnih ljepota kojima se ističe, iz godine u godine Ivanščica broji sve više posjetitelja.

Netaknuta priroda

Ivanščica je još uvijek jedna od planina koja se može pohvaliti prekrasnom netaknutom prirodom. Viši dijelovi planine prekriveni su uglavnom bukovom šumom dok se na nižim dijelovima nalaze šume hrasta kitnjaka i graba. Kroz gotovo cijelu dužinu planine protežu se čistine sa livadama koje sadrže pravo bogatstvo raznih vrsta cvijeća, trava i ljekovitih trava koje opijaju svojim mirisom, a predstavljaju i pravi raj za brojne kukce i životinje.

Malo je poznato da ovdje rastu brojne vrste orhideja, od kojih su neke vrlo rijetke. Planinom teku i netaknuti potoci sa čistom vodom što doprinosi njenom prirodnom bogatstvu. Na planini postoje i dijelovi velikih strmina, oštrih vrhova pa i golih stijena. Geološki, planinu čine dolomitne stijene u središnjem dijelu i vapnenačke stijene u podnožju. Zbog svih kontrasta koje predstavlja, ova planina je dojmljivo mjesto za posjetitelje. Tijekom lijepog vremena idealna je za šetnju, rekreaciju, planinarenje, a tijekom zime za skijanje.

Pogled koji oduzima dah

Uz brojne planinarske staze, na Ivanščici se nalaze i planinarski objekti te dva vidikovca sa kojih se za lijepoga vremena pruža pogled na Hrvatsko zagorje, Medvednicu i Varaždin, a moguće je vidjeti i slovenske planine, austrijske Alpe te sve do Balatona u Mađarskoj. Uz ljepotu same planine i njenih obilježja koja ostavljaju jak dojam, pogled koji se pruža sa njenih visina doista oduzima dah. Zbog svog položaja te dobre povezanosti, ljepote Ivanščice dostupne su svim posjetiteljima.