Preskoči do glavnog sadržaja

Đavolja Varoš

Đavolja Varoš jedinstvena je geološka zanimljivost smještena u južnom dijelu Srbije na planini Radan, u općini Kuršumlija.

Nastanak Đavolje Varoši

Nastanak Đavolje Varoši rezultat je tisućljetnih geoloških procesa. Njeno stvaranje uključuje eroziju tla koja je bila podvrgnuta intenzivnoj vulkanskoj aktivnosti milijunima godina unatrag. Tijekom godina, vremenski uvjeti su oblikovali i mijenjali ove formacije, dok su neke nestajale, a nove se formirale. Većina kamenih stupova ima svoje “kape” od andezita (vulkanska eruptivna stijena, vrlo čvrst materijal), koje ih štite od daljnje erozije. Osim kamenih figura, multikolorne stijene u pozadini svakog tornja svjedoče o vulkanskom nasljeđu ovog područja.

Flora i fauna

Unatoč surovoj okolini, Đavolja Varoš pruža stanište raznovrsnoj flori i fauni. Načinjene su studije koje su otkrile više od 100 vrsta ptica u ovom području, uključujući orlove, sokolove i vrane. Flora je jednako raznolika s mediteranskim i planinskim vrstama.

Mitovi i legende

Đavolja Varoš nije samo geološka zanimljivost, već i mjesto bogato mitovima i legendama. Prema jednom mitu, demon je izazvao oluju i očarao vodeni izvor, zbog čega su svi koji piju iz njega izgubili razum. Legenda kaže da su se pod čarolijom brat i sestra zaljubili, a svadba na kojoj je bilo oko 200 gostiju završila katastrofom jer su svi prisutni pretvoreni u kamenje. Druga legenda pripisuje kamenje vještičjoj ženi koja je ispunjavala želje ljudima, ali je uvijek tražila uslugu u zamjenu. Oni koji su je prevarili također su pretvoreni u kamen.

Đavolja Varoš je od 1959. godine pod državnom zaštitom, a 1995. godine proglašena je velikim prirodnim spomenikom pod prvim stupnjem zaštite.

Galerija fotografija

Pregled lokacija