Preskoči do glavnog sadržaja

Botanički vrt Sežana

Botanički vrt Sežana dragulj je jugozapadne Slovenije, smješten usred grada Sežane, udaljen samo 15 km od Trsta. Ovaj vrt nije samo oaza prirodne ljepote, već i zaštićeni hortikulturni spomenik.

Povijest i izgled vrta

Povijest Botaničkog vrta Sežana seže unatrag gotovo dva stoljeća. Sve je započelo 1848. godine kada je grčka obitelj Scaramanga kupila imanje na površini od 3 hektara i na njemu izgradila vilu Mirasasso. Vodili su i održavali vrt sve do njegove nacionalizacije što se dogodilo nakon Drugog svjetskog rata 1948. godine. Tada je vrt postao otvoren za javnost. Trećina površine se već iduće godine izgubila zbog konstrukcije ceste i željezničke pruge čime je posjed ostao bez vinograda, voćnjaka, nekoliko stabala te umjetne pećine.

Danas je ukupna površina nešto više od 2 hektara koji su grubo podijeljeni na dva dijela.

  • Središnji ili formalni dio: Ovaj dio vrta uređen je s posebnom pažnjom prema detaljima. Mogu se pronaći precizno oblikovane uređeni vrtovi od tuje, prostrane čistine, borova šuma, ribnjak s fontanom, pergole te staklenik koji je manja replika čuvenog staklenika iz Schönbrunna u Beču.
  • Neformalni dio: Suprotno središnjem dijelu, ovaj dio vrta uređen je u opuštenijem pejzažnom stilu. Veličanstvene travnate površine, borova šuma, nasadi cedra i aleja javora kroz gustu mrežu staza omogućuju ugodnu šetnju i opuštanje u prirodnom okruženju.

Biljni raj

Botanički vrt Sežana je dom impresivne kolekcije biljaka koje su donešene iz različitih dijelova svijeta. Jedna je od najvećih dendroloških zbirki u Sloveniji. Kako bi se zaštitile egzotične biljke koje su osjetljive na hladnoću i mraz, 1890. godine je još bio izgrađen veliki staklenik.

Ovdje se nalaze 170 različitih vrsta šumskih vrsta među kojima se ističu bornmüllerova jela (Abies bornmuelleriana) i drugi brojni egzotični primjerci koji se drže u teglama. Ispred velikog staklenika, može se vidjeti rijedak balearski šimšir (Buxus balearica) koji potječe s juga Španjolske. Spomenimo još klasične primjere koje možemo pronaći u arboretumima i parkovima diljem Europe: tulipanovac, katalpa, magnolija, javori, cedar, čempres, pačempres, tisa, ginko, božikovina.

Vrt također nudi kulturno bogatstvo u obliku izložbenog paviljona s prirodoslovnim muzejom koji sadrži geološku i arheološku zbirku koja će vas provesti kroz povijest i geologiju ovog regije.

Poveznice

Službene stranice botaničkog vrta Sežana

Pregled lokacija