Preskoči do glavnog sadržaja

Bledsko jezero

Bledsko jezero najpoznatije je slovensko jezero, poznato po svojoj netaknutoj prirodi i magičnoj panorami u svako doba godine, a osobito zimi kada jezero i Julijske Alpe koje se nalaze iza njega prekrije snijeg i led. Bled je gradić koji je od glavnog grada Slovenije Ljubljane udaljen samo 54 kilometara, a zbog svog položaja, prirodnih ljepota i posebnosti on je omiljeno izletište Slovenije.

Bledsko jezero je vrlo poznato diljem Europe, a njegova je najpoznatija slika ona na kojem se vidi mali otok s crkvom u sredini usred netaknute prirode, dok se u pozadini vide snijegom prekrivene Alpe.

Bledsko jezero je mjesto za oporavak

Postoji legenda o nastanku jezera koja kaže da je Bledsko jezero nastalo kada su ledenjaci s Alpa plakali za vremenom kada su na svijetu postojali planinski vrhovi koji dotiču nebo. Njihove su se suze slijevale u kotlinu u čijem se podnožju napravilo čarobno jezero Bled.

Glas o Bledskom jezeru kao mjestu za oporavak duha i tijela pronio se početkom 20. stoljeća kada je gost iz Švicarske posjetio Bled, uživao u njegovim termalnim vodama i netaknutoj prirodi te proširio glas o Bledu kao mjestu za odmor. Tada je otvoren i prvi spa centar, nakon čega je Bled postao prava turistička atrakcija.

Što sve nudi Bledsko jezero

Osim zasluženog odmora za tijelo, ljepote Bleda i svjež zrak odličan su melem i za dušu. U Bledu možete uživati na mnogo načina. Oko jezera se nalazi šetalište koje je dugačko oko 6 kilometara što je odlična dužina za zdravu šetnju. Bled možete obići i kroz vožnju kočijom, što je osobiti doživljaj za romantične parove i ljubitelje prirode, a možete iznajmiti i bicikl.

Na bledskim obalama postoji i mogućnost unajmljivanja drvenih čamaca za vožnju jezerom, ali i posjet otočiću koji se smjestio nasred jezera. Do otočića je potrebno veslati 10 do 30 minuta, a na njemu se nalazi Crkva Marijina Uznesenja. Ako se nađete u njoj pozvonite zvonom jer legenda kaže da će vam se tako ispuniti vaša želja.

Najljepše fotografije za uspomenu dobit ćete s bilo kojeg od tri bledska vidikovca: Male i Velike Osojnice i Ojstrice. Jedan od najveličanstvenijih pogleda na jezero nudi se upravo s Male Osojnice, ali do nje je potrebno svladati strmu stazu i popeti se na 670 metara visine.

Obavezno mjesto za posjetu je Bledski dvorac koji se uzdiže na visokoj stijeni, a u kojem ćete uživati u razgledavanju dvorske kapelice, vinskog podruma, kovačnice i tiskare.

Prije odlaska s ovog čarobnog mjesta nemojte propustiti kušati najfiniju kremšnitu u kavani Park, koja se često spominje kao najukusnija na svijetu.

Galerija fotografija

Pregled lokacija