Preskoči do glavnog sadržaja

Bijele i Samarske stijene

Bijele i Samarske stijene područje je strogog rezervata u središnjem dijelu masiva Velike Kapele, većim teritorijem pripada Primorskoj-goranskoj županiji dok manjim u Karlovačkoj županiji a nalazi se na oko 30 km udaljenosti jugozapadno od Ogulina. Prostire se na površini od 1175 hektara, područje obuhvaća teško prohodno i nepristupačno područja vapnenačkih stijena okruženih šumama jele, smreke i bukve.

Područje je zanimljivih oblika oštrih i okomitih vapnenačkih stijena s mnoštvom različitih oblika a koje nekad idu i više od 50 m u visinu, među kojima se nalaze duboke, često teško prohodne ponikve i ponori a njihovi goli vrhovi su im odvojeni pukotinama i provalijama. Kontrast toj bjelini prema kojoj su dobile ime daju nepregledne zelene šume. Poznato je odredište iskusnim planinarima, uzbudljiva i zahtjevna je za penjanje.

Strogo zaštićeni rezervat

Zahvaljujući nepristupačnosti i izoliranosti područja, područje čini čista i netaknuta priroda. Od 1985. godine zaštićeno je kao strogi rezervat te je stoga zabranjena bilokakva gospodarska djelatnost radi cilja očuvanja izvorne prirode. Zabranjeno je branje biljaka i uznemiravanje faune što se odnosi i na vrste koje nisu inače posebno zaštićene. Kretanje područjem dozvoljeno je isključivo označenim markiranim stazama i putovima a za istraživačke djelatnosti potrebno je ishoditi dozvolu.

S vrha se pruža pogled na okolni Risnjak te planine Velebit, Bjelolasicu i Klek. Najviši vrh Bijelih stijena visok je 1335 m, dok su Samarske stijene nešto niže s 1302 m. Uz Bijele i Samarske stijene u Hrvatskoj su jedino još Hajdučki i Rožanski kukovi na Velebitu proglašeni strogim rezervatom.

Galerija fotografija

Pregled lokacija