Preskoči do glavnog sadržaja

Arboretum Volčji Potok

Arboretum Volčji Potok, osnovan 1952. godine u svrhu studija Poljoprivrednog fakulteta u Ljubljani, danas je najposjećeniji botanički vrt u Sloveniji. Čaroban prostor bogatoe flore prostire se na 88 hektara a nalazi se sjevernije od Ljubljane, pokraj grada Kamnika.

Povijest osnutka

Prije nego što je postao botanički vrt, ovo zemljište pripadalo je obitelji Souvan, koja ga je kupila 1882. godine. Souvanovi su uredili prostrane parkovne površine na tom području. Njihova barokna zgrada, koja je nekada krasila ovo mjesto, nažalost je uništena tijekom Drugog svjetskog rata. Sveučilišto je posadilo zbrirku stabala radi istraživačkih i obrazovnih interesa a danas se ovdje nalazi zbirka od 15.000 različitih vrsta drveća i grmlja.

Arboretum danas

Arboretum je dom tisućama vrsta drveća i grmlja, a mnoge od njih potječu iz Europe, Sjeverne Amerike i Azije. Među najčešćim vrstama nalaze se javori, breze, bukve, rododendroni i ruže. Poznat po svojim proljetnim izložbama cvijeća, Arboretum Volčji Potok pruža posjetiteljima priliku da uživaju u raznobojnom cvjetnom spektaklu. Lukovice, koje se nabavljaju iz Nizozemske, pažljivo se sade kako bi procvjetale istovremeno, stvarajući prekrasne kompozicije boja.

Osim cvjetnih izložbi, Arboretum redovito organizira kulturne manifestacije. Unutar arboretuma, može se pronaći i trajna izložba skulptura slovenskog umjetnika Janeza Boljke (1931. – 2013.).

Poveznice

Službene stranice arboretuma Volčji Potok

Galerija fotografija

Pregled lokacija