Preskoči do glavnog sadržaja

Arboretum Lisičine

Arboretum

Najmlađi i gotovo zaboravljeni Arboretum Lisičine odlično je mjesto za bijeg od gradske vreve i pravi odabir za upoznavanje s predivnom slavonskom prirodom. Smješten na obroncima planine Papuk, samo dvadesetak kilometara udaljen od grada Slatine, Arboretum Lisičine upoznat će vas s mnogim predivnim biljnim vrstama, od kojih su neke iznimno rijetke.

Arboretum Lisičine – mali muzej žive flore u Hrvatskoj

Arboretum je nastao 1963. godine, a kroz nekoliko sljedećih desetljeća u njemu je posađeno preko 2500 taksona, biljaka različitih vrsta, od kojih su neke endemske i uistinu posebne. Arboretum je tada bio jedan od najvažnijih i najznačajnijih u jugoistočnom dijelu Europe. Nažalost, za vrijeme Domovinskog rata velik dio Arboretuma je uništen pa se broj taksona gotovo prepolovio.

No čak i s prepolovljenim brojem biljnih vrsta ovo je mjesto uistinu jedinstveno mjesto za posjet. Svaka biljka u Arboretumu ima svoju oznaku koja će vas upoznati s njenim posebnostima, a nikako ne smijete napustiti ovu čarobnu šumu bez da pogledate japansku pršljenku, zimzeleno stablo čiji se jedini primjerak u Hrvatskoj nalazi upravo ovdje u Lisičinama.

Ovdje možete upoznati mnoge autohtone, ali i strane vrste, a osobito će vas se dojmiti predivni rododendroni, zimzeleni grmovi ruže koji ovdje iznimno uspijevaju i nikoga ne ostavljaju ravnodušnim. Mnogi stanovnici iz okolice pokušali su uzgojiti ovaj predivan grm, ali bez većeg uspjeha, no rododendroni su u Arboretumu pronašli svoj pravi dom.

Lisičine imaju i najveću zbirku četinjača – jele, smreke, čemprese i borovi nalaze se na svakom koraku, a ovo je jedino mjesto u kojem možete upoznati drvo negundovac iz Sjeverne Amerike ili vidjeti nekoliko vrsta japanskih trešnja u cvatu.

Prirodna baština Arboretuma je gotovo nemjerljiva. Na lokaciji od preko 45 hektara površine možete uživati u predivnoj prirodi i svježem zraku, a uređena šetnica će vas provesti kroz najzanimljivije dijelove, uključujući i jezero. Odmoriti se možete na klupama i sjenicama diljem staze i uživati u snimanju najljepših fotografija i stvaranju predivnih uspomena.

Tajanstveni znanstveni centar u središtu Arboretuma

Jedna od najintrigantnijih i najzanimljivijih lokacija u Arboretumu je znanstveni centar koji nikada nije doživio završetak gradnje. Iako je zgrada danas ruševna i okružena biljem, sam njen izgled govori o tome koliko je Arboretum bio važan znanstvenicima i da su postojali veliki planovi za ovaj centar.

Zgrada znanstvenog centra izrađena je većinom od drveta, a na njenom se vrhu nalazi posebno konstruiran toranj koji je zapravo trebao biti u funkciji vidikovca s kojeg puca pogled na čitavi Arboretum.

Iako se uz njega vežu razne priče, od kojih su neke i pomalo zastrašujuće, ovaj je centar nažalost samo podsjetnik na to da je Arboretum imao svoje bolje dane.