Planinska pavitina Clematis alpina

Carstvo:
Red:
Ranunculales
Porodica:
Vrsta:
Clematis alpina
Sinonimi:
Atragene alpina L., Atragene austriaca Jacq.

Karakteristike

Planinska pavitina (Clematis alpina (L.) Miller) je trajna listopadna biljka iz porodice žabnjaka (Ranunculaceae). Stabljike su drvenaste, glatke, u početku smećkastozelene, kasnije crvenkaste, duge su 1-4 metra. Listovi su nasuprotni, nalaze se na 4-8 cm dugoj peteljci, složeni su, jednostruko ili dvostruko razdijeljeni na dublje nazubljene, gole, ušiljene liske dužine 2-5 cm, na licu su zeleni i goli, naličje je malo svjetlije i golo ili narijetko dlakavo. Cvjetovi su dvospolni, pojedinačni, zvonasti, krupni, promjera 2,5-4 cm, nalaze se na 5-12 cm dugim stapkama u pazušcima listova. Građeni su od 4 međusobno razmaknutih listića dužine 2,5-4 cm, ljubičaste su ili svijetloplave boje, tek malokad su bijeli. Prašnici su mnogobrojni, antere su im žute. Cvate od svibnja do srpnja. Plod je obrnutojajasta, plosnata roška s oko 3 cm dugim dlakama, dozrijeva u kolovozu i rujnu.

Stanište

Rasprostranjena je u srednjoj, južnoj i jugoistočnoj Europi, na Kavkazu i u Maloj Aziji. Raste na sjenovitim i hladnim mjestima, na vlažnim i kiselim tlima siromašnim dušikom. Penje se po stijenama i grmlju u šumama, u pretplaninskim i planinskim područjima. Razmnožava se sjemenom i vegetativno reznicama u kasno ljeto.

Etimologija

Latinski naziv roda Clematis potječe od grčke riječi klema (izdanak, vitica).[1] Ime vrste alpina ukazuje na planinska staništa. Na stranim jezicima nazivi su alpine clematis (eng.), Alpen-Waldrebe (njem.), clématite des Alpes, atragène des Alpes (fr.), clematide alpina (tal.), planinski srobot (slo.).

Galerija fotografija

Podijeli