Preskoči do glavnog sadržaja

Petrov križ

Paris quadrifolia

Karakteristike

Četverolisni petrov križ (Paris quadrifolia L.) je trajna zeljasta biljka iz porodice Melanthiaceae. Stabljika je uspravna, jednostavna, gola, cilindrična, naraste do 40 cm visine. Podanak je horizontalan, člankovit, puzajuć i ljuskast. Karakteristična su četiri lista koja su u pršljenu smještena u obliku križa (vrlo rijetko ih ima 5, 6 ili čak 7). Listovi su svijetlozeleni, veliki, dugi 5-10 cm, široki 2-8 cm, eliptičnog oblika, ušiljeni, cjelovitog i valovitog ruba, goli, suženi na vrhu i prošarani mrežastim žilama, nemaju peteljku. Cvjetovi su dvospolni, pojedinačni, rastu na vrhu duge stapke. Ocvijeće je građeno od obično 8 listića poredanih u dva kruga od kojih su četiri vanjska zelena listića dužine 2-3 cm, a četiri unutrašnja listića su dvostruko kraća i žućkastozelena. Prašnika ima 6-10 i pravilno su kružno raspoređena oko tučka. Plodnica je obično četverodijelna. Cvate u travnja i svibnju. Plod je sjajna, gola, tamnoplava boba promjera 10-15 mm koja sadrži do 20 crvenkastosmeđih, sjajnih, golih, mesnatih sjemenki. Dozrijeva u srpnju ili kolovozu.

Varijabilna je vrsta prema obliku i broju listova.

Stanište

Rasprostranjen je na većem području Europe, u dijelovima zapadne Azije. Klasificiran je u rod biljaka koji broji više od dvadesetak drugih vrsta, no jedina je vrsta u rodu koju možemo naći na našem području. Raste u razrijeđenim skupinama na sjenovitim i polusjenovitim područjima na vlažnim, rastresitim, hranjivim tlima umjereno do blago kisele reakcije. Nalazimo je obično u šumama od nizina do 2000 m nadmorske visine. Zaštićena je vrsta.

Jedna je i od rijetkih biljaka iz porodice Melanthiaceae da raste kod nas. Jedini srodnici ovdje u porodici su mu tako bijela čemerika (Veratrum album) i crna čemerika (Veratrum nigrum).

Ponekad se uzgaja kao ukrasna biljka, razmnožava se sjetvom sjemena ujesen ili dijeljenjem podanaka u kasnu jesen ili rano proljeće.

Etimologija

Latinsko ime roda Paris vuče porijeklo od grčke riječi pars (jednak) i ukazuje na simetričnost listova.[1] Ime vrste quadrifolia latinska je riječ i znači četverolistan (quattuor – četiri, folium – list). Na stranim jezicima poznata je kao herb paris, true lover’s knot (eng.), Vierblättrige Einbeere (njem.), parisette à quatre feuilles, étrangle-loup, herbe à Pâris, raisin-de-renard (fr.), uva di volpe, erba crociola, quadrifoglia, parisetta (tal.), uva de zorra, uva de raposa, hierba de pares (špa.), volčja jagoda (slo.), petrov krst, vranino oko (sr.).

Upotreba

Svi dijelovi biljke su otrovni, posebno plodovi i podanak. Neugodnog su okusa te su trovanja rijetka, no dvije ili tri bobice dovoljne su da potaknu simptome otrovanja kao što su mučnina, povraćanje, proljev, grčenje i suženje zjenica.[2]

Galerija fotografija

Pregled lokacija