Preskoči do glavnog sadržaja

Crna čemerika

Veratrum nigrum

Karakteristike

Crna čemerika (Veratrum nigrum L.). je trajna zeljasta biljka iz porodice Melanthiaceae. Stabljika je uspravna, okrugla, šuplja, dlakava, visoka 60-100 cm. Podanak je crn. Listovi su spiralno smješteni, goli i glatki, cjelovitih rubova, paralelne nervature, sjedeći. Donji listovi su široko eliptični, dugi do 30 cm, široki do 10 cm, gornji listovi su duguljasti ali jako tanki. Cvjetovi su dvospolni, mali, zvjezdoliki, promjera oko 1 cm, nalaze se na kratkim stapkama skupljeni u duguljaste i uske cvatove na vrhu stabljike. Građeni su od obrnuto jajastih latica crnopurpurne boje. Prašnici su crveni, ima ih 6. Cvate u srpnju i kolovozu. Plod je kapsula dužine do 2 cm s pretincima, sadrži brojne spljoštene sjemenke.

Stanište

Rasprostranjena je u Europi i Aziji. Raste najčešće u velikim skupinama na sjenovitim ili polusjenovitim staništima, svježim tlima. Nalazimo je na kamenitima obroncima, u šumama  u grmlju, u gorskom i pretplaninskom pojasu do 1600 m nadmorske visine. Razmnožava se sjemenom i dijeljenjem podanaka u rano proljeće.

Etimologija

Naziv roda Veratrum potječe od latinske riječi verare (govoriti istinu), zbog korijena koji kada se samelje u prah potiče na kihanje a u narodu je značilo potvrdu istine na ono što je bilo rečeno[1] ili prema drugom izvoru dolazi od latinske fraze vere atrum (stvarno crn), zbog crnih podanaka.[2] Ime vrste nigrum znači crn. Na stranim jezicima nazivi su black false hellebore (eng.), Schwarzer Germer (njem.), vératre noir (fr.), veratro nero (tal.), črna čmerika (slo.).

Upotreba

Svi dijelovi biljke smrtonosno su otrovni.

Galerija fotografija

Pregled lokacija