Otrovna brašnjača Clitocybe dealbata

Carstvo:
Odjeljak:
Basidiomycota
Koljeno:
Agaricomycetes
Red:
Agaricales
Vrsta:
Clitocybe dealbata
Sinonimi:
Agaricus rivulosus Pers.

Karakteristike

Otrovna brašnjača (Clitocybe dealbata (Sowerby) Gillet) je otrovna gljiva iz porodice TricholomataceaeKlobuk je bijel, u početku malo izbočen, kasnije raširen, u sredini je ulegnut i često ispucan, kožica je prekrivena trajnim bijelim prahom koji se raspadne u nepravilne pjege, rubovi su valoviti, širok 2-5 cm. Listići su bijeli, kasnije postanu žućkasti, tanki su i gusti, spuštaju se niz stručak. Stručak je bijel, žilav ili valjkast, u početku pun, kasnije šupalj, malo uvijenn, vlaknast, visok 3-5 cm, promjera do 5 mm. Mesto je bijelo, jako žilavo, miriši na brašno, okus je blag. Spore su eliptične, glatke, otrusina je smeđa.

Stanište

Rasprostranjena je u Europi i Sjevernoj Americi. Raste u skupinama, ponekad u vilinim krugovima, od ljeta do kraja jeseni. Raste u bjelogoričnim šumama, na pašnjacima i livadama.

Etimologija

Latinski naziv roda Clitocybe složenica je grčkih riječi klitos (nagnut, ukošen) i kube (glava), zbog izgleda klobuka.[1] Na stranim jezicima nazivi su ivory funnel, sweating mushroom (eng.), Feld-Trichterling (njem.), pobeljena livka (slo.).

Upotreba

Otrovna je gljiva, rijetko može biti i smrtonosno. Simptomi se javljaju vrlo brzo u obliku jako slinenja, znojenja, bolova u trbuhu, proljeva, zamućenja vida i otežanog disanja.

Galerija fotografija

Podijeli