Preskoči do glavnog sadržaja

Mala martinčica

Clitocybe gibba

Karakteristike

Mala martinčica ili smeđasta grlašica (Clitocybe gibba (Pers.: Fr.) Kummer) je jestiva gljiva iz porodice (Tricholomataceae). Klobuk je blijedožućkast do blijedosmeđ, u početku je izbočen sa grbom, rub je uvijen i tanak, kasnije se rub izdigne i postane ljevkast, širok 3-10 cm. Listići su bjelkasti do blijedožućkasti, jako gusti, tanki, rastu uz stručak. Stručak je boje kao i klobuk ili svjetliji, valjkast, vlaknast, elastičan, prema dnu je deblji, obavijen pamučastim omotačem, naraste 5-8 cm visine, debeo je 5-10 mm. Meso je bijelo, tanko, ugodnog mirisa i okusa. Spore su eliptične, glatke, otisak je bijel.

Stanište

Rasprostranjena je u Europi i Sjevernoj Americi. Raste pojedinačno ili u nizovima često u velikom broju, na travnatom i pješčanom terenu u šumama, više u crnogoričnim nego bjelogoričnim šumama.

Etimologija

Latinski naziv roda Clitocybe složenica je grčkih riječi klitos (nagnut, ukošen) i kube (glava), zbog izgleda klobuka.[1] Na stranim jezicima nazivi su common Funnel (eng.), Ockerbraune Trichterling (njem.), clitocybe en entonnoir, coupe bocagère (fr.), imbutino, cimballina (tal.), rjavkasta livka (slo.).

Upotreba

Jestiva je gljiva, vrlo kvalitetna. Osim termičke upotrebe, može se sušiti i konzervirati.

Galerija fotografija