Preskoči do glavnog sadržaja

Mirisna uleknjača

Clitocybe odora

Karakteristike

Mirisna uleknjača ili anisovka (Clitocybe odora (Fr.) P.Kumm.) je vrsta jestive gljive iz porodice kružoliski (Tricholomataceae). Klobuk je zelenkastoplav, u početku zvonast, kasnije postane raširen a u starosti ulegnut i blijed, gladak je, gol, valovitog ruba, širok 3-8 cm. Listići su slične boje kao i klobuk, široki, rijetki, pričvrščeni za stručak i obrasli po njemu. Stručak je valjkast, čvrst, šupalj, malo uvijen, gladak, u donjem dijelu deblji, zelenkastoplave boje, pri osnovi bijel, visok 4-8 cm, širok 5-10 mm. Meso je bijelo do blijedozelenkaste nijanse, izraženog i ugodnog, karakterističnog mirisa na anis. Spore su eliptične, glatke, otrusina je bijela s ružičastim odsjajem.

Stanište

Rasprostranjena je u Europi, Aziji i Sjevernoj Americi. Raste u skupinama, u krugovima ili redovima ljeti i ujesen u bjelogoričnim, crnogoričnim ili miješanim šumama među trulim listovima i otpalim granjem. Već po samom izraženom mirisu u zraku na lokaciji možemo zaključiti da tamo rastu ove gljive.

Etimologija

Latinski naziv roda Clitocybe složenica je grčkih riječi klitos (nagnut, ukošen) i kube (glava), zbog izgleda klobuka.[1] Ime vrste odora potječe od latinske riječi odurus (mirisan), zbog snažnog mirisa na anis. Na stranim jezicima nazivis su aniseed toadstool, aniseed funnel, aniseed mushroom (eng.), Grüne Anis-Trichterling (njem.), clitocybe odorant, clitocybe anisé (fr.), anicino, fungo dell’anice (tal.), janeževa livka, janeževka (slo.), mirisna martinčica, anisovka (sr.).

Upotreba

Jestiva je gljiva, aromatična, osrednje kvalitete. Zbog jakog mirisa miješa se s drugim gljivama i jelima, miris zadrži kad se kuha. Može se sušiti, mljeti i koristiti kao začin.

Galerija fotografija

Pregled lokacija