Preskoči do glavnog sadržaja

Modrikača

Clitocybe nuda

Karakteristike

Modrikača ili modra koturnica (Clitocybe nuda (Bull.) H.E.Bigelow & A.H.Sm.) je jestiva vrsta gljive iz porodice kružoliski (Tricholomataceae). Klobuk je u početku plavkastoljubičast i izbočen, kasnije postane tamniji i smeđi na tjemenu, raširen i ispravljen, plosnat. Površina je glatka i tanka, može se guliti, tamniji je na tjemenu, na rubu je uvijen i valovit, širok 5-15 cm. Listići su u početku plavoljubičasti kao i klobuk, kasnije poblijede, jako su gusti, tanki, do oboda uži, prirasli napola uz stručak. Stručak je ljubičastosiv, pahuljasto sitno čehav, pun, valjkast, čvrst, vlaknat, u donjem dijelu malo deblji, visok 5-10 cm, širok 1-2 cm. Meso je blijedoljubičasto, nježno, lomljivo, ugodnog mirisa i blagog okusa. Spore su elitične, bradavičaste, otisak je ljubičastocrvenkast.

Stanište

Rasprostranjena je u Europi, dijelovima Azije, u Sjevernoj Americi i Australiji gdje je unešena. Raste u većim skupinama, obično u krugovima. Možemo je naći najviše u jesen, tek ponekad zimi. Saprofitska gljiva, živi na organskim otpacima i na zemlji ispod crnogoričnih ili bjelogoričnih stabala.

Etimologija

Latinski naziv roda Clitocybe složenica je grčkih riječi klitos (nagnut, ukošen) i kube (glava), zbog izgleda klobuka.[1] Na stranim jezicima nazivi su wood blewit, blue stalk mushroom (eng.), Violette Rötelritterling (njem.), pied bleu (fr.), seta de pie azul, blaveta (špa.), vijoličasta kolesnica (slo.).

Upotreba

Jestiva je gljiva, odlične kvalitete. Potrebno ju je termički obraditi prije upotrebe, može se sušiti i kiseliti u octu.

Galerija fotografija

Pregled lokacija