Obični krestušac Polygala vulgaris

Carstvo:
Red:
Fabales
Porodica:
Vrsta:
Polygala vulgaris
Sinonimi:
Polygala oxyptera (Rchb.)

Karakteristike

Obični krestušac (Polygala vulgaris L.) je višegodišnja zeljasta biljka iz porodice krestuščevki (Polygalaceae). Grmolikog je rasta, stabljike su uspravne ili polegle, gole ili malo dlakave, drvenaste u osnovi, narastu do 35 cm visine. Korijenski sustav je vretenast, tanak i dobro razvijen. Mnogobrojne su, uspravne, pri osnovi drvenaste. Listovi su naizmjenični, jednostavni, ušiljeni, u prizemnom dijelu su jajasti, u srednjem i gornjem dijelu linearno lancetasti, cjelovitih rubova. Cvjetovi su dvospolni, nepravilni, plavi ili ljubičasti, skupljeni po 10-40 u rahle grozdaste cvatove na vrhovima stabljika. Sastavljeni su od čaške koju čine pet lapova i vjenčića od pet latica te 8 prašnika koji su srasli u cijev. Cvatu od svibnja do kolovoza. Plod je dvogradna čahura koja je pri osnovi sužena u peteljku i na rubu usko krilata, sadrži duguljasto eliptične, sivosmeđe sjemenke pokrivene bjelkastim dlakama.

Stanište

Rasprostranjena je vrsta u Europi i zapadnoj Aziji. Raste na sunčanim, umjereno suhim do umjereno vlažnim, siromašnim livadama i pašnjacima, uz rubove puteva i šuma, u svijetlim šumama i grmlju, od nizina do 1200 m nadmorske visine.

Etimologija

Latinsko ime roda Polygala složenica je od grčkih riječi polys (mnogo) i gala (mlijeko), zbog mišljenja da stoka koja jede krestušac daje više mlijeka. Ime vrste vulgaris znači uobičajen, čest.[1] Ime krestušac dobila je jer cvjetovi podsjećaju na podušnjake i krijestu pijetla.[2] Na stranim jezicima nazivi su common milkwort (eng.), Gewöhnliche Kreuzblume, Gewöhnliches Kreuzblümchen (njem.), polygale commun (fr.), poligala comune, bozzolina (tal.), erva-leiteira, polígala (port.), navadna grebenuša (slo.).

Upotreba

U narodnoj medicini koristila se za dišni sustav, za liječenje kašlja i bronhitisa.

Srodne vrste

Hrvatski krestušac (Polygala alpestris subsp. croatica (Chodat) Hayek) je naša endemska biljka koja raste na planinama Velebita, Gorskog Kotara, Dinare.

Galerija fotografija

Podijeli