Preskoči do glavnog sadržaja

Šimširasti krestušac

Polygala chamaebuxus

Karakteristike

Zimzeleni ili šimširasti krestušac (Polygala chamaebuxus L.) je zimzeleni grm iz porodice krestuščevki (Polygalaceae). Niskog je rasta, naraste tek do 20 cm premda se pruža u širinu dvostruko duže. Grane su polegle ili povijene, drvenaste i dlakave. Listovi su eliptično lancetasti, sjedeći ili s vrlo kratkom peteljkom, na vrhu ušiljeni, cjelovitih rubova, tamnozeleni, kožasti, sjajni i goli. U donjem dijelu grana nedostaju. Cvjetovi su dvospolni, pojedinačni ili u paru, bijeli i žuti, kasnije crvenosmeđi, dugi oko 1,5 cm, nalaze se na kratkoj stapci na vrhu stabljika ili u pazušcima listova. Prašnika ima 8 i pri dnu su srasli u cijev. Cvate od ožujka do lipnja. Plod je plosnati, jajoliki, dvogradni tobolac, nosi tamnosmeđe sjemenke.

Stanište

Rasprostranjen je na području srednje i južne Euroope. Raste u svijetlim šumama i na rubovima šuma gorskih i pretplaninskih područja. Zaštićena je vrsta. Uzgaja se kao ukrasna biljka u kamenjarima i alpskim vrtovima. Razmnožava se sjemenom u proljeće, zelenim reznicama u proljeće ili poludrvenastim reznicama ljeti. Odgovara mu svijetlo stanište, propusna kamenita i vapnena zemlja, dobro drenirana. Otporan je na hladne temperature.

Etimologija

Latinsko ime roda Polygala složenica je od grčkih riječi polys (mnogo) i gala (mlijeko), zbog mišljenja da stoka koja jede krestušac daje više mlijeka. Ime vrste chamaebuxus znači patuljasti šimšir, potječe od grčkih riječi chamai (nizak) i buxus (šimšir).[1] Na stranim jezicima nazivi su shrubby milkwort (eng.), Buchs-Kreuzblume (njem.), polygale faux-buis, polygale petit buis (fr.), poligala falso-bosso, bozzolina, bosso nano (tal.), boj bastardo (slo).

Galerija fotografija