Preskoči do glavnog sadržaja

Kitnjasti krestušac

Polygala comosa

Karakteristike

Kitnjasti krestušac (Polygala comosa Schkuhr) je višegodišnja zeljasta biljka iz porodice krestuščevki (Polygalaceae). Stabljika je uspravna, većinom jednostavna, uzdižuća ili povijena, naraste do 30 cm visine. Korijen je vretenast i tanak. Listovi su malo kožasti, cjelovitih rubova, u donjem dijelu stabljike su obrnuto jajasti, tupog vrha i u fazi cvatnje nedostaju, listovi u gornjem dijelu su linearno kopljasti i ušiljenog vrha. Cvjetovi su dvospolni, ružičasti, plavi ili bijeli, skupljeni po 15-50 u jednostavne grozdaste cvatove u vršnom dijelu stabljike. Prašnici su dlakavi. Cvatu od svibnja do srpnja. Plod je obrnuto jajasta kapsula koja sadrži bjelkasto dlakave sjemenke.

Dobra je medonosna biljka, pčele na cvjetovima sakupljaju nektar i malo peluda.

Stanište

Rasprostranjen je u dijelovima Europe i u jugoistočnoj Aziji. Raste na sunčanim staništima, na suhim livadama i pašnjacima, u svijetlim šumama i šikarama od nizinskih do planinskih pojasa. Razmnožava se sjemenom.

Etimologija

Latinsko ime roda Polygala složenica je od grčkih riječi polys (mnogo) i gala (mlijeko), zbog mišljenja da stoka koja jede krestušac daje više mlijeka. Ime vrste comosa znači jako dlakav, pramenast.[1] Na stranim jezicima nazivi su tufted milkwort (eng.), Schopfige Kreuzblume (njem.), polygala à toupet, polygala chevelu (fr.), poligala chiomata (tal.), čopasta grebenuša (slo.).

Galerija fotografija

Pregled lokacija