Preskoči do glavnog sadržaja

Obična koprenka

Cortinarius trivialis

Karakteristike

Obična koprenka (Cortinarius trivialis J.E. Lange) je vrsta nejestive gljive iz porodice Cortinariaceae. Klobuk je svijetlosmeđe do blijedo zelenosmeđe boje, u početku polukuglast, kasnije postane otvoren i tupo ispupčen, rub je u počeku podvijen, jako je sluzav, gladak i sjajan, širok 2-8 cm. Listići su u početku bijeli, kasnije više smeđi, srednje su gusti, nejednako dugi, pričvršćeni na stručak. Stručak je valjkast, pun, svijetli do smeđi, visok do 10 cm, prekriven ljuskicama, jako je sluzav, visok 5-10 cm, promjera 10-15 mm. Meso je bijeložuto ili smeđe, bez mirisa, slatkastog okusa. Spore su eliptične do oblika badema, bradavičaste, otisak je hrđavosmeđ.

Stanište

Rasprostranjena je u Europi i Sjevernoj Americi. Raste u velikim skupinama krajem ljeta i u jesen, staništa su bjelogorične šume.

Etimologija

Naziv roda Cortinarius dolazi od latinske riječi cortina (koprena, zavjesa), zbog nježnog vela koji kod mladih gljiva prelazi od ruba klobuka do stručka. Ime vrste trivialis znači čest, svugdje rasprostranjen.[1] Na stranim jezicima nazivi su girdled webcap (eng.), Natternstielige Schleimfuß (njem.), cortinaire trivial (fr.), navadna koprenka (slo.).

Upotreba

Nije jestiva, smatra se sumnjivom i može sadržavati štetne spojeve.

Galerija fotografija