Preskoči do glavnog sadržaja

Nitasta agava

Agave filifera

Karakteristike

Nitasta agava (Agave filifera Salm-Dyck) je sukulentna biljka iz porodice šparogovki (Asparagaceae). Raste u obliku rozete promjera 30-60 cm. Listovi su tamnozeleni, kožasti, lancetasti i ravni, sa špicom na vrhu, uz rubove imaju izražene duge bijele čupaste niti. Široki su oko 2-4 cm s tim da je sredina lista najšira te se postupno suzuje prema bazi i prema vrhu, dužine su 15-30 cm, površina im je glatka. Cvjetovi su grimizni i zeleni, zvonasti, stupastog oblika i gusto smješteni u gornjoj polovici na vrlo dugačkoj stapki dužine 2-2,5 metra.

Stanište

Prirodno je rasprostranjena u dijelovima Sjeverne i Srednje Amerike, točnije, raste u pustinji Sonora koja se proteže američko-meksičkom granicom a pokriva velike dijelove američkih saveznih država Arizone i Californije te sjeverozapadnih meksičkih država. Na takvom staništu je široko rasprostranjena.

Biljka preferira obilno svjetlo, ali treba biti zaštićena od jakog sunca. Idealna temperatura je između 10 i 16°C. Ljeti je važno obaviti češće zalijevanje kako bi tlo ostalo vlažno, dok je zimi dovoljno lagano zaliti kako bi zemlja bila tek blago vlažna. Tijekom razdoblja od proljeća do ljeta, preporučuje se prihranjivanje biljke blagim tekućim gnojivom svaka 2 tjedna.

Razmnožava se u proljeće izbojima koje sama stvara. Nakon odvajanja, izboji se sade u zasebne tegle i drže u polusjeni na temperaturi oko 15°C dok se ne učvrste. U kućnom uzgoju, biljka rijetko procvate ali i generalno sporo raste.

Etimologija

Latinsko ime roda Agave potječe od grčke riječi agauos što znači uzvišen, vrijedan divljenja.[1] Ime vrste filifera označava prisutnost tankih niti koje se nalaze na listovima. Na stranim jezicima nazivi su thread agave (eng.), Fadenagave (njem.), agave poilu (fr.), nitasta agava (slo.).

Galerija fotografija

Pregled lokacija