Preskoči do glavnog sadržaja

Kraljevska agava

Agave victoriae-reginae

Karakteristike

Kraljevska agava ili agava kraljice Viktorije (Agave victoriae-reginae T. Moore) je višegodišnja sukulentna biljka iz porodice šparogovki (Asparagaceae). Formira gustu rozetu simetričnih listova visine oko 30 cm. Listovi su debeli, kruti, trokutasti, dugi do 20 cm, široki 4-6 cm, tamnozelene boje ali s bijelom trakom s obje strane i po sredini, zaobljenog vrha, nemaju trnja ali završavaju crnosmeđom bodljicom. Cvjetovi su gusto skupljeni u gornjem dijelu uspravne stabljike, dosežu visinu od 3-5 metra. Cvate samo jednom ljeti i tada umire.

Stanište

Prirodno je rasprostranjena u Srednjoj Americi, u Meksiku u pustinji Chihuahua gdje raste na vapnenačkim , često stjenovitim površinama. Uzgaja se kao ukrasna biljka. Odgovara joj porozno, pjeskovito tlo. Traži čim više svjetlosti tijekom godine, podnosi hladne temperature do 10 °C, ako je zemlja suha može i do 5 °C. Zimi je potrebno tek oskudno zalijevanje, ljeti se može zaliti ali poželjno je ostaviti da se tlo prvo osuši. Moguće je prihranjivati svaka 3 tjedna razrijeđenim tekućim gnojivom. Razmnožava se sjemenom te rjeđe mladicama koje rastu uz matičnu biljku te se pažljivo odstrane i presade. Sporog je rasta.

Etimologija

Latinsko ime roda Agave potječe od grčke riječi agauos što znači uzvišen, vrijedan divljenja.[1] Ime vrste victoriae-reginae dan je u čast kraljice Viktorije (1819. – 1901.) koja je vladala za vrijeme zlatnog doba britanskog imperija, obilježenog privrednim prosperitetom i razvojem građanskog društva (poznato kao viktorijansko doba). Na stranim jezicima nazivi su Queen Victoria agave, royal agave (eng.), agave de la Reine Victoria (fr.), agave noa (špa.), agava kraljice Viktorije (slo.).

Galerija fotografija

Pregled lokacija