Muški kaćun Orchis mascula

Carstvo:
Red:
Asparagales
Porodica:
Vrsta:
Orchis mascula
Sinonimi:
Orchis masculus Asch. et Graebn., Orchis morio var. mascula L., Orchis stabiana Ten., Orchis vernalis Salisb.

Karakteristike

Muški kaćun ili veliki kaćun (Orchis mascula (L.) L.) je biljka iz porodice kaćuna (Orchidaceae). Stabljika je svijetlozelena, crvenkastoljubičasta, visoka 15-50 cm. Listovi su uglavnom prizemni, duguljasto kopljasti, ušiljeni, imaju krupne tamnocrvene mrlje. Cvjetovi su nešto prorijeđeni, svijetloružičasti do crveni, vanjski listići su visoko uzdignuti i valovitih rubova. Medna usna je duboko trodijelna, srednji dio je razdijeljen na dva režnjića, cjelovit ili malo izrubljen i ima tamne točkice i crte. Ostruga je svijetlopurpurna, valjkasta, vodoravna. Cvate od travnja do lipnja.

Stanište

Rasprostranjen je u većem dijelu Europe, u jugozapadnoj Aziji i sjeverozapadnoj Africi. Raste pojedinačno na livadama, travnjacima, među grmlju i u svijetlim šumama u gorskom i pretplaninskom pojasu. Strogo je zaštićena biljka.[1]

Etimologija

Latinsko ime roda Orchis istoimena je grčka riječ za testise, zbog oblika gomolja i upotrebe raznih vrsta u rodu radi afrodizijačkih djelovanja.[2] Ime vrste mascula znači muški. Na stranim jezicima nazivi su early-purple orchid (eng.), Männliches Knabenkraut, Stattliches Knabenkraut (njem.), orchis mâle (fr.), orchide maschia (tal.), stasita kukavica (slo.).

Galerija fotografija

Podijeli