Preskoči do glavnog sadržaja

Muški kaćun

Orchis mascula

Karakteristike

Muški kaćun ili veliki kaćun (Orchis mascula (L.) L.) je biljka iz porodice kaćuna (Orchidaceae). Stabljika je svijetlozelena, crvenkastoljubičasta, visoka 15-50 cm. Listovi su uglavnom prizemni, duguljasto kopljasti, ušiljeni, imaju krupne tamnocrvene mrlje. Cvjetovi su nešto prorijeđeni, svijetloružičasti do crveni, vanjski listići su visoko uzdignuti i valovitih rubova. Medna usna je duboko trodijelna, srednji dio je razdijeljen na dva režnjića, cjelovit ili malo izrubljen i ima tamne točkice i crte. Ostruga je svijetlopurpurna, valjkasta, vodoravna. Cvate od travnja do lipnja.

Stanište

Rasprostranjen je u većem dijelu Europe, u jugozapadnoj Aziji i sjeverozapadnoj Africi. Raste pojedinačno na livadama, travnjacima, među grmlju i u svijetlim šumama u gorskom i pretplaninskom pojasu. Strogo je zaštićena biljka.[1]

Etimologija

Latinsko ime roda Orchis istoimena je grčka riječ za testise, zbog oblika gomolja i upotrebe raznih vrsta u rodu radi afrodizijačkih djelovanja.[2] Ime vrste mascula znači muški. Na stranim jezicima nazivi su early-purple orchid (eng.), Männliches Knabenkraut, Stattliches Knabenkraut (njem.), orchis mâle (fr.), orchide maschia (tal.), stasita kukavica (slo.).

Galerija fotografija

Pregled lokacija