Preskoči do glavnog sadržaja

Bertolonijeva kokica

Ophrys bertolonii

Karakteristike

Bertolonijeva kokica (Ophrys bertolonii Moretti) je višegodišnja biljka iz porodice kaćuna (Orchidaceae). Stabljika je jednostavna, naraste 25-40 cm visine.  Listovi su lancetasti, skupljeni po 3-8 u rozetu, prolistaju krajem ljeta. Gomolji su okruglasti, dva su. Cvjetovi su dvospolni, imaju svijetloljubičaste vanjske listove duge oko 1 cm, unutarnji listići su upola kraći. Medna usna je velika, duguljasto jajasta, crna ili jako tamnoljubičasta, mekano baršunasta. Cvate u travnju i svibnju.

Stanište

Rasprostranjena je u južnoj Europi, od Španjolske i Francuske do Hrvatske i Albanije. Raste na suhim mjestima, od nizina do planinskih područja. Kod nas raste uglavnom uzduž Jadranske obale. Kao i drugi kaćuni uvrštena je u Crvenu knjigu biljaka Hrvatske i zaštićena je vrsta.[1]

Etimologija

Naziv roda Ophrys potječe od istoimene grčke riječi i znači obrva, premda nije poznato iz kojeg razloga.[2] Ime vrste bertolonii dano je u čast talijanskog botaničara imena Antonio Bertoloni (1775. – 1869.) koji je veliki doprinos dao istraživanju talijanske flore. Na stranim jezicima nazivi su Bertoloni’s bee orchid (eng.), Bertolonis Ragwurz (njem.), ophrys de Bertoloni (fr.), ofride di Bertoloni (tal.), orquídea abeja de Bertoloni (špa.), bertolonijevo mačje uho (slo.).

Galerija fotografija

Pregled lokacija