Grimizni kaćun Orchis purpurea

Carstvo:
Red:
Asparagales
Porodica:
Vrsta:
Orchis purpurea
Sinonimi:
rchis fusca Jacq., Orchis moravica Jacq., Orchis purpureus Asch. et Graebn, Orchis maxima K. Koch

Karakteristike

Grimizni kaćun (Orchis purpurea Huds.) je trajna zeljasta biljka iz porodice kaćuna (Orchidaceae). Stabljika je uspravna, vitka, u gornjoj polovici purpurno nahukana, visoka 30-80 cm. Gomolji su jajoliki, sa brojnim debelim, valjkastim korijenima. Prizemni listovi su široko eliptični, dugi do 20 cm, široki 2-7 cm, tamnozeleni i sjajni, bez mrlja, naličje je svjetlije. Jedan ili dva gornja listova obuhvaćaju stabljiku. Cvjetovi su dvospolni, nepravilni, mirisni, do 50 skupljeni u duguljasto jajaste cvatove duge 15-25 cm. Vanjski i unutarnji listovi ocvijeća čine kratku i ušiljenu, uzdužno nabranu kacigu, s vanjske strane je tamnopurpurna, s unutrašnje strane bjelkastozelena. Medna usna je duga 15-20 mm, bijela ili svijetloljubičasta, u središtu gusto prekrivena ljubičastima dlakama, ima tri režnja od kojih su dva vanjska duguljasta i uska, glavni režanj je velik, na vrhu srcoliko usječen. Ostruga je kratka, valjkasta, tupa, duga 3-8 mm, usmjerena prema dolje. Cvate u svibnju i lipnju. Plod je tobolac koji sadrži mnogo malih sjemenki.

Stanište

Rasprostranjen je u srednjoj i južnoj Europi, u zapadnoj Africi i sjevernoj Africi. Raste pojedinačno ili u skupinama na toplim, vlažnim do umjereno suhim, humusnim, rastresitim livadama, u svijetlim listopadnim ili rjeđe crnogoričnim šumama, na rubovima šuma, od nizina do pretplaninskog pojasa. Strogo je zaštićena biljka.[1]

Etimologija

Latinsko ime roda Orchis istoimena je grčka riječ za testise, zbog oblika gomolja i upotrebe raznih vrsta u rodu radi afrodizijačkih djelovanja.[2] Ime vrste purpurea ukazuje na purpurnu boju cvjetova. Na stranim jezicima nazivi su lady orchid (eng.), Purpur-Knabenkraut (njem.), orchis pourpre (fr.), orchide purpurea, orchide maggiore (tal.), škrlatnordeča kukavica (slo.).

Galerija fotografija

Podijeli