Preskoči do glavnog sadržaja

Modrooki okaš

Minois dryas

Karakteristike

Modrooki okaš (Minois dryas Scop.) je dnevni leptir iz porodice šarenaca (Nymphalidae). Krila su tamnosmeđa i jednobojna, na prednjim krilima nalaze se po dvije crne mrlje svjetlijeg ruba i plavog središta. Stražnja krila imaju po jedno oko nalik onima na prednjim krilima premda su manja. Ženka je veća od mužjaka, krila su joj svjetlije smeđe boje i većih oka, rub stražnjih krila je valovit. Promjer krila je 4,5 – 7 cm.

Razvoj leptira

Ženka jajašca pojedinačno razbacuje na tlu. Jajašca su žućkastosmeđa, uzdužno rebrasta, na kraju malo spljoštena. Gusjenica je žućkastosiva, na leđima i na stranama ima tamnu prugu, pokoju crnu točku i bijele okomite pruge, glava joj je svijetlosmeđa, duga je oko 3-3,5 cm, na kraju je sužena. Hrani se travama, najviše francuskim ljuljem (Arrhenatherum elatius), modrom beskoljenkom (Molinia caerulea), uspravnom stoklasom (Bromus erectus) i drugima. Prezimljuje kao gusjenica. Kukuljica je crvenosmeđa, zbijena, leži slobodno na tlu.

Leti od srpnja do rujna u jednoj generaciji. Hrani se cvjetnim nektarom.

Stanište

Rasprostranjen je u srednjoj i južnoj Europi, u srednjoj Aziji i u Japanu. Raširen je i čest leptir, straništa su mu svijetle listopadne šume, suha grmlja, od nizina do 1500 m nadmorske visine.

Etimologija

Na stranim jezicima nazivi su dryad (eng.), Blauäugiger Waldportier, Blaukernauge (njem.), grand nègre des bois, dryade (fr.), žametni modrook (slo.), modrooki satir (sr.).

Galerija fotografija