Preskoči do glavnog sadržaja

Francuski ljulj

Arrhenatherum elatius

Karakteristike

Francuski ljulj (Arrhenatherum elatius (L.) P.Beauv. ex J.Presl et C.Presl) je višegodišnja zeljasta biljka iz porodice trava (Poaceae). Vlati su uspravne, glatke, sjajne i člankovite, narastu do 120 cm visine. Korijen je dobro razvijen i dubok. Listovi su naizmjenični, plosnati, lancetastog oblika, hrapavi, dugi 10-20 cm, široki 4-8 mm. Rukavac je gol, djelomično obavija vlat. Jezičac je bijel, gol i resast, dug do 4 mm. Klasići su skupljeni u do 25 cm duge uspravne metličaste cvatove koji kasnije postanu rastresiti. Cvate od lipnja do srpnja. Plod je pšeno s kratkim dlačicama.

Stanište

Prirodno je rasprostranjena u Europi, kao unešena biljka danas se smatra udomaćenom u Sjevernoj Americi i Australiji. Raste na plodnim livadama. Sije se kao krmna biljka odlične vrijednosti, odgovaraju mu rahla, srednje teška i plodna tla.

Etimologija

Naziv roda Arrhenatherum potječe od grčke riječi arrhen (muški) i ather (os), zbog muških cvjetova koji za razliku od bezosnih dvospolnih cvjetova imaju dugu os.[1] Na stranim jezicima nazivi su false oat-grass, tall oat-grass, tall meadow oat, onion couch, tuber oat-grass (eng.), Gewöhnliche Glatthafer, Französisches Raygras (njem.), fromenta, fenasse, fromental élevée, avoine élevée (fr.), avena altissima (tal.), visoka pahovka (slo.).

Galerija fotografija

Pregled lokacija