Močvarni ljiljan Acorus gramineus

Carstvo:
Red:
Acorales
Porodica:
Vrsta:
Acorus gramineus
Sinonimi:
Acorus humilis Salisb., Acorus pusillus Siebold

Karakteristike

Močvarni ljiljan ili patuljasti iđirot (Acorus gramineus Sol. Aiton) je trajna zeljasta biljka iz porodice šaševa (Acoraceae). Rizom je puzajuć, jako razgranat, debeo do 1 cm. Listovi su jednostavni, linearni, povijeni, cjelovitih rubova, paralelne nervature, tamnozeleni, blago mirisni kada se stružu ili smrve prstima, narastu do 30 cm dužine, široki 0,5-2 cm. Cvjetovi su dvospolni, mali, žućkastozeleni, neugledni, skupljeni su u oko 5 cm dugi i 3-4 mm široki klip. Oprašuju ih kukci. Cvate u lipnju i srpnju. Plodovi su male, crvene, mesnate bobice, dozrijevaju u srpnju i kolovozu.

Opisano je više varijacija kao što je var. pusillus koji ima kraće ali krute listove, var. variegatus ima listove obojane u žutozeleno.

Stanište

Prirodno je rasprostranjen u istočnoj Aziji (Japan, Kina, Koreja, Vijetnam, Tajland, Filipini, Indija). Raste na močvarnim mjestima i u plitkim vodama. Uzgaja se kao ukrasna biljka, sadi se na rubovima vodenih vrtova do 5 cm dubine ili u kamenim vrtovima ukoliko tlo ima dovoljno kontinuirane vlage. Razmnožava se dijeljenjem rizomima. Odgovara mu polusjenovito mjesto, mjesto koje prima dovoljno sunca samo da nije izloženo direktnom i jakom suncu. Može se uzgajati u ukrasnim teglama ukoliko unutra stalno ima vode. Sporog je rasta.

Etimologija

Naziv roda Acorus potječe od grčke riječi akoros (neumoran), bilo je staro ime koje se odnosilo na iđirot (Acorus calamus) i na žutu peruniku (Iris pseudacorus). Ime vrste gramineus znači travolik, poput trave.[1][2]

Na stranim jezicima nazivi su grass-leaf sweet flag, dwarf sedge, Japanese rush, Japanese sweet flag (eng.), Schmalblättriger Kalmus, Zwerg-Kalmus (njem.), piccolo calamo (tal.), travnolistni kolmež, pisani kolmež (slo.).

Galerija fotografija

Podijeli