Preskoči do glavnog sadržaja

Mekana iglica

Geranium molle

Karakteristike

Mekana iglica (Geranium molle L.) je jednogodišnja zeljasta biljka iz porodice iglica (Geraniaceae). Stabljika je razgranata od osnove, prekrivena dlačicama, naraste do 30 cm visine. Listovi su dublje urezani na režnjeve, bubrežastog oblika, veliki do 4 cm, tupo nazubljeni, na obje strane prekriveni dlačicama. Listovi u u rozeti nalaze se na oko 6-10 cm dugim drškama, donji listovi su na kratkim peteljkama dok su gornji listovi sjedeći. Zalisci su široko jajasti, crvenosmeđi. Cvjetovi su dvospolni, mali, promjera 8 – 12 mm, rastu na dugim drškama prekrivenim dlačicama, obično po dva cvijeta zajedno na zasebnim peteljkama. Čine ih čaška sastavljena od pet dlakavih lapova i pet obrnuto srcastih listića vjenčića koji su crvenkastoljubičasti, duži od čašiče a urezani su zbog čega na prvi pogled izgleda kao da ih je dvostruko više. Prašnika je 10, prašničke niti su bijele, antere su ljubičaste. Cvate od svibnja do rujna. Plod je oko 1-3 cm kalavac koji se dijeli na pet manjih smeđih, golih plodića.

Stanište

Rasprostranjena je na području Europe, u jugozapadnoj i središnjoj Aziji, u sjevernoj Africi. U Sjevernoj Americi smatra se udomaćenom vrstom i dosadnim korovom. Raste na sunčanim mjestima, pjeskovitim i suhim tlima, na suhim livadama, pašnjacima, na neobrađenim i zapuštenim zemljištima, pokraj puteva, od nizina do 1000 m nadmorske visine. Razmnožava se sjemenom.

Medonosna je biljka, pčele sakupljaju nektar i pelud.

Etimologija

Latinsko ime roda Geranium potječe od grčke riječi geranos (ždral), zbog kljunastih plodova.[1] Ime vrste molle potječe od latinske riječi mollis (mekan) zbog dlakavosti stabljike čime je mekana na dodir.[2]

Na stranim jezicima nazivi su dove’s foot cranesbill, dovesfoot geranium (eng.), Weiche Storchschnabel (njem.), géranium à feuilles molles, géranium mou (fr.), geranio volgare (tal.), geranio de los caminos (špa.), mehka krvomočnica (slo.).

Galerija fotografija

Pregled lokacija