Limun Citrus limon

Carstvo:
Red:
Sapindales
Porodica:
Vrsta:
Citrus limon

Karakteristike

Limun (Citrus limon (L.) Burm. f.) je zimzeleno stablo iz porodice rutvica (Rutaceae). Stablo je u gornjem dijelu jako razgranato, otvorene krošnje, naraste oko 6 metra visine. Grane su brojne, imaju puno trnova. Listovi su eliptično ovalni, dugi 6-12 cm, široki 3-6 cm, ušiljeni, veoma plitko nazubljeni, kožasti su i mirisni, nalaze se na kratkoj peteljci. Cvjetovi su pravilni, dvospolni, veliki do 2 cm, po 3-12 skupljeni u cvatove, također su vrlo mirisni. Ocvijeće je dvostruko, čašku čine 4-5 lapa, vjenčić 4-5 bijelih latica, s vanjske strane su malo crvenkaste. Plodnica je nadrasla, s mnogo sjemenih zametaka. Vrat tučka je okruglaste njuške. Prašnika ima 10-40. Cvate od svibnja do rujna. Plodovi dozrijevaju u različito doba godine. Veliki su do 30 cm, ovalnog oblika, često s ispupčenjem na obje strane, kora im je žuta, glatka ili malo hrapava, zadebljana. Mesnati unutrašnji dio razdijeljen je na 8-12 režnjeva. Sjemenke su sive i jajolike.

Stanište

Potječe iz područje jugoistočne Azije. Pretpostavlja se da je plod križanja, vjerojatno s pomelom (Citrus maxima) i četrunom (Citrus medica) te u početku nije korišten u prehrani. Razmnožava se sjemenom i cijepljenjem. Traži dobro drenirano i plodno tlo te sunčan položaj zaštićen od jakog vjetra. Osjetljiv je na niske temperature te se kod nas uzgaja jedino u Dalmaciji, no može se uzgajati i kao ukrasno stablo u posudama.

Etimologija

Latinsko ime roda Citrus potječe od grčke riječi kedros. Ime limun arapskog je podrijetla i ukazuje na plod. Na stranim jezicima nazivi su lemon (eng.), Zitrone, Limone (njem.), citronnier (fr.), limone (tal.), limonero (špa.), limonoveclimona (slo.).

Upotreba

Jestivi su plodovi, sočni su nosadrže 5-6% limunske kiseline koja im daje kiseo okus. Bogati su vitaminom C i najčešće se konzumiraju u obliku sokova.

Tiještenjem usplođa limuna dobiva se eterično ulje. Koristi se kao antiseptik, kod lomljivosti kapilara, za poboljšavanje rada jetre i žuči (često kao dio mješavine), kao mirisni sastojak raznih proizvoda za njegu ili kućna čišćenja, dezinfekciju prostora. ulje je fototoksično i ne nanosi se na kožu prije izlaganja suncu. Inače je vrlo sigurno i za oralnu upotrebu. Destilacijom vodenom parom također se proizvodi eterično ulje no takvo se koristi samo kao mirisna komponenta.

Galerija fotografija

Podijeli