Preskoči do glavnog sadržaja

Ljuskava koprenka

Cortinarius bolaris

Karakteristike

Ljuskava koprenka (Cortinarius bolaris (Pers. : Fr.) Fr.) je otrovna gljiva iz porodice CortinariaceaeKlobuk je bjelkasto oker, kasnije crvenkastog tona, prekriven crvenim ljuskama, u početku je polukuglast i podvijenog ruba, poslije otvoren i izvrnutog ruba, širok 2-10 cm. Listići su okerasto blijedi, kasnije smeđi, široki, debeli, srednje gusti, izrezani ili se malo spuštaju niz stručak, u mladosti prekriveni koprenom. Stručak je bijelocrven do crvenosmeđ, valjkast, često uvijen, visok 2-8 cm, debeo oko 1 cm. Meso je bjelkasto do žućkasto, bez izraženog mirisa i okusa. Spore su okruglaste, otrusina je hrđavo smeđa.

Stanište

Rasprostranjena je u Europi i Sjevernoj Americi. Raste pojedinačno ili češće u skupinama od početka ljeta do kasne jeseni u listopadnim i miješanim šumama (bukva, hrast), rjeđe u crnogoričnim.

Etimologija

Na stranim jezicima nazivi su dappled webcap, collared cortinarius (eng.), Rotschuppiger Dickfuss (njem.), cortinaire teint en rouge, cortinaire ocre-rouge, cortinaire rouge brique (fr.), opečna koprenka (slo.).

Upotreba

Otrovna je gljiva.

Galerija fotografija

Pregled lokacija