Preskoči do glavnog sadržaja

Ljubičasta djetelina

Oxalis triangularis

Karakteristike

Ljubičasta djetelina (Oxalis triangularis A.St.-Hil.) je višegodišnja zeljasta biljka iz porodice cecelja (Oxalidaceae). Naraste do 20 cm visine. Listovi su složeni, trodijelni, nalaze se na peteljci dugoj do 15 cm. Cvjetovi su dvospolni, skupljeni po 2-6, otvoreni su samo danju a čine ih pet svijetlorozih latica. Cvate od lipnja do rujna. Plod je glatka kapsula koja sadrži brojne sjemenke.

Stanište

Prirodno je rasprostranjena u Južnoj Americi (Brazil). Uzgaja se kao ukrasna biljka, razmnožavanje se vrši dijeljenjem ili lukovicama. Odgovara joj svijetlo stanište i vlažno tlo.

Etimologija

Latinsko ime roda Oxalis dolazi od grčke riječi oxys (oštar, kiseo), zbog okusa listova bogatima oksalnom kiselinom. Ime vrste triangularis ukazuje na oblik listova, znači trobridan, trouglast.[1] Na stranim jezicima nazivi su false shamrock, purple shamrock, love plant (eng.), oxalis triangulaire, oxalis pourpre (fr.), ossalide triangolare (tal.), trikotniška zajčja deteljica (slo.).

Upotreba

Jestivi su listovi, premda se zbog prisustva oksalne kiseline konzumiraju najbolje kuhani i u umjerenim količinama. Jestivi su i cvjetovi, premda više posluže kao ukras na tanjuru.

Galerija fotografija

Pregled lokacija