Preskoči do glavnog sadržaja

Četverolisni cecelj

Oxalis tetraphylla

Karakteristike

Četverolisni cecelj ili ukrasna djetelina (Oxalis tetraphylla Cav.) je višegodišnja zeljasta biljka iz porodice cecelja (Oxalidaceae). Naraste 15-30 cm visine i širine, korijen je lukovičast. Listovi su građeni od 3 ili više liski, zelene su boje s tamnom mrljom u središtu. Na vrhu cvjetne stapke razvija se cvijet sastavljen od pet ružičastih latica i malih žutih prašnika. Cvjeta od svibnja do rujna.

Stanište

Prirodno je rasprostranjena u Meksiku no uzgaja se posvuda kao dekorativna biljka. Postoji nekoliko kultivara od kojih je najpoznatiji Oxalis tetraphyllaIron Cross‘, čije slike se i nalaze u našoj galeriji.

Uzgoj

Razmnožavamo ga dijeljenjem korijenovog busena kojeg dijelimo u proljeće ili jesen. Bitno je da svaki dio ima dobro razvijeno korijenje i listove. Sadimo ga u dobro drenirano tlo. Za uspješan uzgoj potrebno je osvjetljeno mjesto ili djelomična sjena no bujnije će cvjetati na svjetlijem mjestu. Traži dobro drenirano tlo, mješavinu pijeska, humusa i ilovače. Otporan  je na nametnike i jednostavan za uzgoj. Prosječne je potrebe za vodom, kod prevelike vlage dolazi do truljenja lisne stabljike i korijena. Na nedostatak vode ukazuju požutjeli isušeni listovi. Gnojimo ga u proljeće.

Etimologija

Latinsko ime roda Oxalis dolazi od grčke riječi oxys (oštar, kiseo), zbog okusa listova bogatima oksalnom kiselinom.[1] Ime vrste tetraphylla grčka je riječ koja znači četverolistan (tetra – četiri, phyllum – list). Na stranim jezicima poznata je kao four-leaf sorrel, iron cross, lucky clover (eng.), Glücksklee (njem.), faux trèfle à quatre feuilles, oxalide à quatre folioles (fr.), acetosella a quatto foglioline (tal.), štiriperesna zajčja deteljica (slo.).

Upotreba

Jestivi su listovi i cvjetovi, no kao i druge vrste cecelja sadrže oksalnu kiselinu te se konzumiraju u razumnim količinama. Može ih se jesti sirove ili kuhane, kiselkastog su okusa. Cvjetovi naročito mogu poslužiti kao ukras drugim jelima.

Galerija fotografija

Pregled lokacija