Preskoči do glavnog sadržaja

Priklonjeni cecelj

Oxalis pes-caprae

Karakteristike

Priklonjeni cecelj (Oxalis pes-caprae L.)  je višegodišnja zeljasta biljka iz porodice cecelja (Oxalidaceae). Naraste do 50 cm visine. Na korijenu se stvaraju manji bulbili koji služe za razmnožavanje. Listovi su skupljeni u rozeti, nalaze se na do 20 cm dugoj peteljci, sastavljeni su od 3 srcastih, na rubovima rijetko dlakavih liski koje obično na licu imaju rijetke tamne mrljice. Cvjetovi su dvospolni, promjera do 1,5 cm, nalaze se na do 30 cm dugačkoj stapci skupljeni u štitaste cvatove. Ocvijeće je građeno od 5 lapova te pet zlatnožutih latica. Tučak ima nadraslu plodnicu, prašnika je 10. Cvate u travnju i svibnju. Plod je kapsula sa sjemenkama, rijetko dozrije.

Stanište

Prirodno je rasprostranjena u Južnoj Africi, u međuvremenu se raširila širom svijeta i u mnogim zemljama smatra se invazivnom (istočna i jugozapadna Azija, Sjeverna Amerika, zapadna Južna Amerika, Australija i Novi Zeland). U Europu je prvi puta kao ukrasna biljka unešena 1757. godine u London, u Hrvatskoj se prvi puta spominje 2000. godinu na otoku Visu ali vjerojatno biljke rastu od mnogo prije.[1] Uzgaja se kao ukrasna biljka, raste na toplim i svijetlim staništima. Razmnožava se uglavnom vegetativnim putem, podzemnim bulbilima.

Etimologija

Latinsko ime roda Oxalis dolazi od grčke riječi oxys (oštar, kiseo), zbog okusa listova bogatima oksalnom kiselinom.[2] Ime vrste pes-caprae znali kozja noga. Na stranim jezicima nazivi su Bermuda buttercup, African wood-sorrel, Bermuda sorrel, buttercup oxalis, goat’s-foot (eng.), Nickender Sauerklee, Niedriger Sauerklee (njem.), oxalis des Bermudes, oxalis pied de chèvre (fr.), acetosella gialla, trifoglio giallo (tal.), vinagrillo, oca amarilla (špa.), trevo azedo, (port.), zajčja detelja (slo.).

Upotreba

Jestiva je biljka u manjim količinama, kiselkastog je okusa zbog visokog sadržaja oksalne kiseline. Jestivi su listovi, cvjetovi i korijen.

Galerija fotografija

Pregled lokacija