Preskoči do glavnog sadržaja

Livadni kozlinac

Astragalus cicer

Karakteristike

Livadni kozlinac (Astragalus cicer L.) je trajna zeljasta biljka iz porodice mahunarki (Fabaceae). Stabljika je uspravna ili se uzdiže, šuplja, rijetko prekrivena dlačicama, naraste do 100 cm visine. Listovi su složeni, neparno perasti, čine ih 10-15 parova listića koji su ovalni, na vrhu imaju sitnu bodljicu, naličje je blago dlakavo. Cvjetovi su bijeložućkasti, skupljeni su do 60 u guste cvatove velike oko 1,5 cm koji na dužoj glatkoj dršci rastu u pazušcima listova. Cvate od lipnja do kolovoza. Plod je ovalna mahuna koja sadrži 9-15 žućkastih sjemenki.

Stanište

Rasprostranjena je u srednjoj i istočnoj Europi, smatra se udomaćenom u južnoj Europi, Sjevernoj i Južnoj Americi. U nakim okolnim zemljama smatra se ugroženom (Njemačka, Švicarska). Raste na umjereno toplim, polusunčanim i sunčanim mjestima, odgovaraju mu propusna tla. Osrednje je brzine rasta, kao i druge mahunarke ima spososbnost fiksiranja dušika u tlu. Otporna je na sušu.

Etimologija

Latinski naziv roda Astragalus potječe od grčke riječi astragalos (vratni kralježak), koljenca na stablu uspoređuju se sa kralješcima.[1] Ime vrste cicer ukazuje na sličnost sa slanutkom (Cicer arietinum). Na stranim jezicima nazivi su chickpea milkvetch, cicer milkvetch (eng.), Kicher-Tragant (njem.), astragalo a frutto rotondo (tal.), garbanzo silvestre (špa.), čičkasti grahovec (slo.).

Galerija fotografija

Pregled lokacija