Preskoči do glavnog sadržaja

Livadna zečina

Centaurea jacea

Karakteristike

Livadna zečina (Centaurea jacea L.) je višegodišnja zeljasta biljka iz porodice glavočika (Asteraceae). Stabljika je uspravna, gola ili dlakava, jednostvna ili razgranata, uglasta, naraste do 80 cm visine. Korijen je dobro razvijen. Listovi su lancetasti i dlakavi, prizemni listovi su na dugim peteljkama, listovi na stabljici su sjedeći i cjelovitog ruba. Cvjetne glavice su pojedinačne, nalaze se na vrhovima stabljika i stapki koji rastu iz pazušca gornji listova. Čine ih ljubičastocrveni cvjetovi s podraslim plodnicama, ovoj cvata je jajast, velik 1-2 cm, crnosmeđih ili bjelkastih ljusaka. Cvate od srpnja do listopada. Plod je sjajni, bijelosivi do svijetlosmeđi, goli ili fino dlakavi ahenij dug oko 3 mm, nema papus.

Stanište

Rasprostranjena je u Europi i Aziji. Raste na livadama, na šumskim čistinama i uz puteve od nizinskom i brdskom pojasu. Dobro podnosi sušu. Promjenjiva je vrsta te postoji više podvrsta.

Medonosna je biljka, dugo cvate i pčele ju rado posjećuju radi sakupljanja nektara i peluda.

Etimologija

Latinsko ime roda Centaurea potječe od kentaura (mitsko biće pola konj, pola čovjek) Hirona, liječnika i začetnika botanike u grčkoj mitologiji. Navodno je biljka izliječila i samog Hirona. Na stranim jezicima nazivi su brown knapweed (eng.), Wiesen-Flockenblume (njem.), centaurée jacée (fr.), fiordaliso stoppione (tal.), navadni glavinec (slo.).

Galerija fotografija

Pregled lokacija