Preskoči do glavnog sadržaja

Različak

Centaurea cyanus

Karakteristike

Različak (Centaurea cyanus L.) je jednogodišnja zeljasta biljka iz porodice glavočika (Asteraceae). Stabljika je uspravna, uglasta, razgranata, naraste do 70 cm. Korijen je plitak. Listovi su duguljasti i ušiljeni, smješteni naizmjenično na stabljici. I stabljika i listovi prekriveni su jedva uočljivom paučinom. Na vrhu stabljike stvaraju se pojedinačni cvjetovi plave boje. Cvatu od lipnja do rujna. Jedna biljka godišnje proizvede oko 1000 sjemenki.[1]

Stanište

Prirodno raste u južnoj i središnjoj Europi te jugozapadnoj Aziji. Može ga se naći na livadama i zapuštenim travnjacima gdje ponekad tvori veće skupine te tako djeluje vrlo dekorativno. Često je rastao i među žitaricama kao korov. Razmnožava se sjemenom.

Uzgoj

Nekad raširen kao poljoprivredni korov, danas ga se rijetko nalazi na poljima konvencionalnog uzgoja otrovanima herbicidima. No, različak je osigurao svoju blistavu budućnost ušuljavši se u cvjetnjake. Nekoć samo u plavoj haljinici, danas se zahvaljujući pažljivom oplemenjivanju može pohvaliti bogatom garderobom – crvena, roza, grimizna i bijela samo su neke od boja cvjetova, a za specijalne prilike prikladne su i raznovrsne kombinacija boja kao što su cvjetovi bijele boje sa središtem obojenim u plavo.

Razmnožavamo ga sjemenom u proljeće. Sijemo ga u vlažnu zemlju na sunčanom ili polusjenovitom mjestu. Odgovara mu drenirana zemlja no raste na svakakvom tlu, i onom siromašnom. Cvate jako dugo, od lipnja pa do rujna iako se latice koje polako venu mogu vidjeti i u studenom.

Dobra je medonosna biljka, pčelama daje nektar i pelud.

Etimologija

Latinsko ime roda Centaurea potječe od kentaura (pola konj, pola čovjek) Hirona, liječnika i začetnika botanike u grčkoj mitologiji. Navodno je biljka izliječila i samog Hirona. Nastanak imena vrste cyanus također potječe iz rimske mitologije. Cijan je bio veliki štovatelj Flore, božice cvijeća i proljeća. Svakodnevno je lutao žitnim poljima u potrazi za različcima te donosio svježe ubrane vijence na njezino svetište. Nakon što je pronađen mrtav u polju punom različka Flora je naredila da se cvijet nazove prema njemu. [2] Na starogrčkom je tako riječ kyanos (plav) prešla u latinski cyanus.

Engleski naziv cornflower i njemački Kornblume prevodi se kao kukuruzni cvijet, zbog čestog rasta u polju žita u prošlosti. Talijanski nazivi su occhi di cielo (nebeske oči) i fiordaliso koji dolazi od francuske složenice fleur de lis – cvijet ljiljana. Francuski naziv naprotiv  je umanjenica od plav – Le bleuetŠpanjolci ga zovu flor celeste (nebeski cvijet) i azulejo što je zapravo pejorativan termin (azul – plavo, sufiks -ejo daje pogrdno značenje).

Upotreba

Cvjetovi se ubiru po sunčanom i suhom vremenu tokom ljeta i suše. Od njih se radi cvjetna vodica (hidrolat) koja se može kupiti i u komercijalnoj prodaji, te je korisna za njegu zrele kože. Oblozi od njega također blagotvorno djeluju kao oblog za umorne oči i konjuktivitis.

Galerija fotografija

Pregled lokacija