Koprivičnjak Libythea celtis

Carstvo:
Red:
Lepidoptera
Porodica:
Vrsta:
Libythea celtis
Sinonimi:
Papilio Celtis Laicharting

Karakteristike

Koprivičnjak (Libythea celtis Laicharting) je dnevni leptir iz porodice šarenaca (Nymphalidae). Krila su na gornjoj strani tamnosmeđa s narančastim mrljama, prednja krila imaju na prednjem rubu vanjske strane bijelu mrlju. Donja strana stražnjih krila je siva ili smeđa i većih narančastih mrlja, duž središnje linije imaju tamnu prugu, stražnja krila prekrivena su sitnim crnim mrljicama. Raspon krila im je 3,5 – 4,5 cm.

Razvoj leptira

Ženka pojedinačno polaže jajašca na običnu kostelu (Celtis australis) ili žutu košćelu (Celtis tournefortii). Jajašca su blijedozelena, ovalna, može ih se naći u svibnju i lipnju. Gusjenica je cilindrična, zelena, svijetlih pruga na stranama, crnih točkica, kratko dlakava, glava je žuto oker do zelena. Hrani se listovima stabala a može ju se vidjeti od svibnja do srpnja kada visi s grana na svilenastim nitima. Zakukulji se na naličju listova Kukuljica je zelena ili smeđa, svijetlih žutih pruga. Odrasli leptir izlegne se za 10-14 dana.

Leti u jednoj generaciji od lipnja do kolovoza a prezimljuje kao odrasli leptir te bi ga se moglo naći u tom obliku kroz cijelu godinu. Hrani se cvjetnim nektarom.

Stanište

Rasprostranjen je u južnoj Europi, u Aziji i na sjeveru Afrike. Staništa su mu suhi obronci, vlažne livade, šumske čistine i parkovi, od nizina do 1800 m nadmorske visine. Kod nas ga ima i na otocima.

Etimologija

Naziv koprivičnjak dobio je prema biljci na koju ženka polaže jajašca. Na stranim jezicima nazivi su European beak, nettle-tree butterfly (eng.), Zürgelbaumfalter, Zürgelbaum-Schnauzenfalter (njem.), échancré (fr.), koprivovčev nosar (slo.), koprivićev leptir (sr.).

Galerija fotografija

Podijeli