Preskoči do glavnog sadržaja

Kontinentalna riđa

Polygonia c-album

Karakteristike

Kontinentalna riđa ili riđa c-bijela (Polygonia c-album L.) je dnevni leptir iz porodice šarenaca (Nymphalidae). Krila su na gornjoj strani narančastosmeđa, izraženih tamnosmeđih i svijetlonarančastih pjega te nazubljenog, sivosmeđeg ruba. Donja strana je žutosmeđa, slabije izraženo isprugana raznim nijansama. Na donjoj strani stražnjih krila ima srebrnu šaru u obliku slova C po kojoj se lako raspoznaje. Promjer krila iznosi 4-5 cm.

Razvoj leptira

Ženka pojedinačno polaže jajašca na gornju stranu listova koprive (Urtica dioica), hmelja (Humulus lupulus), vrbe ive (Salix caprea), bijele vrbe (Salix alba), brijesta (Ulmus), lijeske (Corylus) itd. Jajašca su modrozelena, eliptična, bijelih rebara, plosnata na polovima. Gusjenica je šarena, većih blokova crne boje sprijeda, stražnji dio je na gornjoj strani bijele boje, bočno je smeđa i bijelih prugica, prekrivena je bodljama, duga oko 3,5 cm. U tom stadiju možemo je naći od svibnja do kolovoza. Kukuljica sivosmeđa, na stranama metalno sjajna, visi sa stabljika ili listova zalijepljena stražnjim šiljatim dijelom.

Godišnje obično ima dvije generacije, leti od svibnja od rujna. Prezimljuje kao imago. Hrani se nektarom i biljnim sokovima.

Stanište

Rasprostranjena je u većem dijelu Europe izuzev krajnjeg sjevera, u Aziji sve do Kine i Japana te na sjeveru Afrike. Staništa su joj vlažne cvjetne livade i proplanci, svijetle šume i rubovi šuma, od nizine do 2000 m nadmorske visine. Kod nas je ima u cijeloj Hrvatskoj, uključujući i na otocima.

Etimologija

Naziv riđa c-bijela leptir je dobio prema karakterističnoj bijelosrebrnu šaru na donjoj strani krila. Na stranim jezicima nazivi su comma (eng.), C-Falter (njem.), robert-le-diable (fr.), c-blanca (špa.), beli C (slo.), belo ocilo (sr.).

Galerija fotografija