Preskoči do glavnog sadržaja

Konopljasti bijeli sljez

Althaea cannabina

Karakteristike

Konopljasti bijeli sljez (Althaea cannabina L.) je višegodišnja zeljasta biljka iz porodice sljezova (Malvaceae). Stabljika je uspravna, jako razgranata, prekrivena dlakama, naraste do 2 metra visine. Listovi su naizmjenični, nalaze se na dugim peteljkama, razdijeljeni su na nekoliko režnjeva nazubljenih rubova i prekriveni su dlačicama. Cvjetovi su dvospolni, pojedinačni ili skupljeni po 2-3, promjera oko 2-3 cm, nalaze se u pazušcu listova i na vrhovima stabljike. Čine ih pet ružičastih latica i brojni prašnici srasli u cijev. Cvatu od lipnja do rujna. Plod je okruglasti kalavac koji sadrži smeđe, plosnate, bubrežaste plodiće.

Dobra je medonosna biljka, pčelama cvjetove rado posjećuju te sakupljaju nektar i pelud.

Stanište

Rasprostranjena je u Europi, od Portugala do Kavkaza. Raste na suhim i vlažnim livadama, na pašnjacima i travnjacima, uz rubove šuma i u grml, u nizinskim i brdskim krajevima. Razmnožava se sjemenom.

Etimologija

Latinsko ime roda Althaea potječe od grčke riječi althainein (liječiti, sanirati) i althos (ljekovito sredstvo). Ime vrste cannabina ukazuje na sličnost listova s listovima konoplje (Cannabis).[1] Na stranim jezicima nazivi su palm-leaf marshmallow, hemp-leaved hollyhock (eng.), guimauve faux-chanvre, guimauve à feuilles de chanvre (fr.), malva canapina, malvavischio, altea canapina (tal.), matilla cañamera, malva cañamera (špa.), konopljevolistni slez (slo.).

Upotreba

Slično bijelom sljezu (Althaea officinalis) korijen ispušta sluz koji ublažava iritacije sluznice probavnog sustava. Vlakna se mogu koristiti u industriji tekstila i za proizvodnju papira.

Galerija fotografija

Pregled lokacija